Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 155, а направените PCR тестове – 4312. Това означава, че 3,6% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много заразени има в София – 27, в Благоевград са 26, а в Пловдив – 19.

Излекували са се 127 души, а общият брой на оздравелите е 13 057. Активните случаи в момента са 4423 от общо 18 216 положителни проби от началото на пандемията.

През последните 24 часа са починали 7 души с коронавирусна инфекция. Жертвите на Covid-19 у нас са 736. В болници остават да се лекуват 734 пациенти с коронавирус, а 46 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.

Народното събрание ще обсъди днес на второ четене промените в Изборния кодекс. Между двете четения бяха внесени пет законопроекта. Предложенията на ГЕРБ предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Вчера правната комисия ги подкрепи и реши, че това ще се случва в секциите с над 300 избиратели. 

Управляващите предлагат и създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание - мажоритарен избор на половината депутати (200) и пропорционален за останалата част. Тази точка не бе подкрепена от нито една партия във вторник. 

Предложенията на ГЕРБ срещнаха съпротива и сред протестиращите. Рано тази сутрин лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова и нейни поддръжници организираха демонстрация, на която обявиха, че поправките в закона биха позволили изборни манипулации. Тя е против връщането на бюлетините, защото това ще бъде "обир на гласовете на българите". Каза още, че протестира, защото ГЕРБ ще се опитат да удължат срока за доставката на машините и така те няма да могат да бъдат използвани ефективно - нещо, което твърди и Арман Бабикян от "Отровното трио".

Под егидата на Доналд Тръмп израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа историческо споразумение за мир не само с Обединените арабски емирства, но и с Бахрейн. Двустранните сделки за нормализиране на отношенията и признаване на еврейската държава бяха сключени в Белия дом.

Американският президент нарече споразуменията „зората на един нов Близък Изток“. Обединените арабски емирства и Бахрейн са третата и четвъртата държава в света, която признава Израел. Условието, което Тел Авив прие, бе замразяване на спорния си план за анексиране на нови територии от Западния бряг.

Десетилетия наред арабските държави спазваха неписано правило да не признават Изпаел, докато не бъде разрешен израело-палестинският въпрос. „Това е наистина историческо. Това, което сторихте днес, е нещо, което всички смятаха за невъзможно“, каза Тръмп.

Прочети