Снимка: © Getty Images

180 спортисти от няколко държави остават блокирани в базата на Белмекен заради снежна буря. Сред тях е и националният отбор по борба на България.

Техният треньор Армен Назарян съобщава, че силният вятър и сняг са направили пътя непроходим, а базата се е оказала в капан на лошото време. 

Роторният снегорин, с който управата на комплекса почиства сам пътищата в района, е зарит под снега. При подобряване на времето и стихване на силния вятър тази сутрин ще може да започне изравянето на машината и разчистването на непроходимия участък от пътя. 

На базата в момента има 180 спортисти от няколко държави. 73-ма са борците от България и Сърбия. В момента там се подготвят и състезателите по гребане, както и плувци от Унгария, съобщава БНТ. 


Снегът и вятърът направиха непроходими и пътищата до Добрич в продължение на часове през изминалата нощ. Движението от и до Варна беше блокирано, а десетки камиони и леки автомобили са нощували в преспите край Аксаково, докато чакат разчистването на платното. 

Пътят е затворен още в сряда следобед. В почистването му е ангажирана верижна техника, но силният вятър е продължил да навява преспи. 

Движението между Добрич-Балчик вече е възстановено, но всички останали пътища от републиканската мрежа в областта все още са затворени, съобщава АПИ тази сутрин. 


598 са новите случаи на доказана коронавирусна инфекция в България. Позитивните тестове са 4,5% от всички направени изследвания за последното денонощие. Броят на излекуваните все още остава по-висок: 627 души, но активните случаи на инфектирани хора са над 26 000. 

28 пациенти с Covid-19 са починали през изминалия ден, с което жертвите на епидемията стават 8944. 

2865 са заболелите, настанени в болница, а 265 от тях са в интензивни отделения. 

Броят на ваксинираните се увеличава с 3795 за денонощие, като общо стават 32 917


Европейската комисия призова AstraZeneca да публикува съдържанието на договора си за доставки на ваксини въпреки клаузата за конфиденциалност.

Директорът на компанията Паскал Сорио обяви, че дефицитът на обещаните дози се дължи на проблеми в завод в Белгия, а ваксините, произвеждани в големи количества във Великобритания, не може да се изнасят в ЕС. 

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания

Еврокомисарят Стела Кириакидес опровергава твърденията на Сорио и посочва, че европейските държави са се договорили с AstraZeneca да създаде производствен капацитет на достатъчно ранен етап, за да може да се доставят определено количество дози при издаването на разрешение за ползването им в ЕС. Брюксел изисква британските бази да бъдат класифицирани като основни източници на снабдяване за ЕС, а тези в Белгия и Нидерландия - като вторични, докато техническият проблем се реши. 

Тя посочва, че комисията не приема подхода на AstraZeneca за предимството на първия клиент - в случая Великобритания. 

"Това може да работи в кварталната месарница, но не и в договорните отношения - не и в нашите споразумения за предварителни поръчки", казва тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС ще отпусне още половин млрд. евро военна помощ за Украйна

Така общата сума за военна помощ за Украйна, идваща от ЕС достига до 2 млрд. евро

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява