Сутрешни новини: 180 спортисти са блокирани в снега на "Белмекен"; нов сблъсък между ЕС и AstraZeneca Снимка: © Getty Images

180 спортисти от няколко държави остават блокирани в базата на Белмекен заради снежна буря. Сред тях е и националният отбор по борба на България.

Техният треньор Армен Назарян съобщава, че силният вятър и сняг са направили пътя непроходим, а базата се е оказала в капан на лошото време.

Роторният снегорин, с който управата на комплекса почиства сам пътищата в района, е зарит под снега. При подобряване на времето и стихване на силния вятър тази сутрин ще може да започне изравянето на машината и разчистването на непроходимия участък от пътя.

На базата в момента има 180 спортисти от няколко държави. 73-ма са борците от България и Сърбия. В момента там се подготвят и състезателите по гребане, както и плувци от Унгария, съобщава БНТ.


Снегът и вятърът направиха непроходими и пътищата до Добрич в продължение на часове през изминалата нощ. Движението от и до Варна беше блокирано, а десетки камиони и леки автомобили са нощували в преспите край Аксаково, докато чакат разчистването на платното.

Пътят е затворен още в сряда следобед. В почистването му е ангажирана верижна техника, но силният вятър е продължил да навява преспи.

Движението между Добрич-Балчик вече е възстановено, но всички останали пътища от републиканската мрежа в областта все още са затворени, съобщава АПИ тази сутрин.


598 са новите случаи на доказана коронавирусна инфекция в България. Позитивните тестове са 4,5% от всички направени изследвания за последното денонощие. Броят на излекуваните все още остава по-висок: 627 души, но активните случаи на инфектирани хора са над 26 000.

28 пациенти с Covid-19 са починали през изминалия ден, с което жертвите на епидемията стават 8944.

2865 са заболелите, настанени в болница, а 265 от тях са в интензивни отделения.

Броят на ваксинираните се увеличава с 3795 за денонощие, като общо стават 32 917.


Европейската комисия призова AstraZeneca да публикува съдържанието на договора си за доставки на ваксини въпреки клаузата за конфиденциалност.

Директорът на компанията Паскал Сорио обяви, че дефицитът на обещаните дози се дължи на проблеми в завод в Белгия, а ваксините, произвеждани в големи количества във Великобритания, не може да се изнасят в ЕС.

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания

Еврокомисарят Стела Кириакидес опровергава твърденията на Сорио и посочва, че европейските държави са се договорили с AstraZeneca да създаде производствен капацитет на достатъчно ранен етап, за да може да се доставят определено количество дози при издаването на разрешение за ползването им в ЕС. Брюксел изисква британските бази да бъдат класифицирани като основни източници на снабдяване за ЕС, а тези в Белгия и Нидерландия - като вторични, докато техническият проблем се реши.

Тя посочва, че комисията не приема подхода на AstraZeneca за предимството на първия клиент - в случая Великобритания.

"Това може да работи в кварталната месарница, но не и в договорните отношения - не и в нашите споразумения за предварителни поръчки", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024