Сутрешни новини: 2002 нови случаи на Covid-19; Мораториум върху договорите на кабинета "Борисов 3" Снимка: © Getty Images

2002 са новите потвърдени случаи на коронавирусна инфекция, или малко над 14% от всички направени тестове за последното денонощие.

Броят на излекуваните пациенти е почти двойно по-висок от новозаболелите - 3935, което бележи нов ден на спад на случаите.

Смъртността от Covid-19 обаче остава висока - още 100 души със заболяването са починали за последното денонощие, а броят на жертвите е 15 618 души.

Намалява броят на хоспитализираните до 8435, от които 786 са в болница. Активните случаи падат под 60 000. Напълно имунизирани с две дози са 143 185 души или 2,04% от населението.


В четвъртък се очаква групата на ГЕРБ-СДС да реши да върне проучвателния си мандат за съставяне на кабинет след неуспешния опит за преговори с "Демократична България" и "Има такъв народ".

Партията на Слави Трифонов изпрати ясен сигнал още вчера, че няма да участва в консултации за правителство на Даниел Митов, с което се изчерпват всички опции за намиране на мнозинство за ГЕРБ. По предварителните твърдения на Бойко Борисов мандатът ще бъде върнат на президента Румен Радев още днес или най-късно - утре сутрин.

По право "Има такъв народ" ще получи следващата възможност да състави свое правителство.


Междувременно Народното събрание ще гласува решение за налагане на мораториум върху подписването на договори за отдаване на концесии, продажба на държавни и общински болници и за назначения в държавната администрация, извършвани от правителството в оставка на Бойко Борисов.

Две предложения за мораториума са внесени от БСП и от "Изправи се! Мутри, вън", като това ще е вторият опит на социалистите да съберат подкрепа за ограничаване на правомощията на кабинета в последните седмици от работата му.

Депутатите ще гласуват и отмяна на Великденската си ваканция по предложение на ИТН.


Повече от 2 години след тежката автобусна катастрофа край Своге, Софийският окръжен съд ще реши дали да даде ход на делото срещу шестимата обвиняеми за смъртта на 20 души.

Инцидентът се случи през август 2018 г., когато шофьор на автобус изгуби контрол при спускане по пътя при Искърското дефиле и го преобърна по стръмен скат. Разследването по случая показа, че асфалтовата настилка на пътното платно в района на катастрофата не съответства на стандартите, а лошото качество е довела до намаляване на сцеплението между гумите на автобуса и асфалта по време на обилния дъжд в момента на инцидента.

По делото са обвинени шофьорът на автобуса и още петима души, отговорници за ремонта на пътя и строителния надзор. Действащият през 2018 г. министър на регионалното развитие Николай Нанков и вътрешният министър Валентин Радев бяха освободени.


В Съединените щати ще бъде дадено началото на двудневната онлайн-среща на върха по въпросите на климата, организирана от президента Джо Байдън. Близо 40 държавни ръководители - вкл. на Китай, Русия, Япония, Великобритания и лидери от ЕС - са потвърдили участие във форума.

Очаква се Байдън да обяви нова цел за съкращаване на вредните емисии на САЩ до 2030 г. и да обяви инциатива за финансова подкрепа на държави с по-слаби икономики за преход към чиста енергия и индустрия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024