Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 361, или 3,26% от всички направени тестове за последното денонощие (11 061). 

Излекуваните пациенти през изминалия ден са 2317, а активните случаи остават 28 490. В болница се лекуват 4201 души, от които 460 са в интензивни отделения.

37 души с Covid-19 са починали, като броят на жертвите на болестта според официалната статистика е 17 416. 

Над 30 000 дози от ваксините са поставени през последния ден.


На 20 май прокуратурата ще разпита собственика на компанията "Градус" Иван Ангелов, съобщава БТА. Разпитът е във връзка с обвиненията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски срещу Ангелов по време на заседанията на комисията за ревизията на управлението, ръководена от Мая Манолова. 

Илчовски твърдеше, че Ангелов е "ковчежникът" на Бойко Борисов и контролира държавните институции в сферата на земеделието. Бизнесменът беше уличен и в схема за борсова манипулация чрез сключване на фалшиви договори за повишаване на оборота си. Илчовски уличи Ангелов и в съучастие в мрежа за партийно и институционално рекетиране на земеделски бизнеси. От своя страна, шефът на "Градус" заплаши свидетеля със завеждане на "всички възможни дела". 

До момента прокуратурата не е коментирала данните от разследването, няма и информация дали ще бъдат повдигнати обвинения. 


ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в парламентарните избори на 11 май. 

Политическите сили разполагат със седем дни, до края на работния ден на 26 май, за да подадат документите си за участие във вота. Изискването е да предоставят подписка от поне 2500 гласоподаватели в тяхна подкрепа и паричен депозит. 

На последните избори на 4 април се съревноваваха общо 31 партии и коалиции, като шест от тях успяха да преминат бариерата от 4% за парламентарно представителство. Още четири партии взеха над 1% от гласовете, което им даде право на държавна субсидия.


20 май 2021 г. е "денят на данъчна свобода" - или етапът от годината, до който данъкоплатецът изработва своя принос към приходите на хазната, според изчисленията на Института за пазарна икономика. 

"Консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Очакваният размер на брутния вътрешен продукт на страната за 2021 г. е 124,5 млрд. лв., което означава, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв.

Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за „данъчна“ свобода през последните над 10 години", посочват от ИПИ. 

Увеличаването на ролята на държавата в икономическия живот заради Covid-кризата е довело до ръст на публичните разходи и дефицит в прогнозен размер 4,9 млрд. лв. през 2021 г. - само той се равнява на 14 дни за "отработване". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете