Сутрешни новини: 3,26% положителни проби за Covid-19; Иван Ангелов ("Градус") отива на разпит

Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 361, или 3,26% от всички направени тестове за последното денонощие (11 061).

Излекуваните пациенти през изминалия ден са 2317, а активните случаи остават 28 490. В болница се лекуват 4201 души, от които 460 са в интензивни отделения.

37 души с Covid-19 са починали, като броят на жертвите на болестта според официалната статистика е 17 416.

Над 30 000 дози от ваксините са поставени през последния ден.


На 20 май прокуратурата ще разпита собственика на компанията "Градус" Иван Ангелов, съобщава БТА. Разпитът е във връзка с обвиненията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски срещу Ангелов по време на заседанията на комисията за ревизията на управлението, ръководена от Мая Манолова.

Илчовски твърдеше, че Ангелов е "ковчежникът" на Бойко Борисов и контролира държавните институции в сферата на земеделието. Бизнесменът беше уличен и в схема за борсова манипулация чрез сключване на фалшиви договори за повишаване на оборота си. Илчовски уличи Ангелов и в съучастие в мрежа за партийно и институционално рекетиране на земеделски бизнеси. От своя страна, шефът на "Градус" заплаши свидетеля със завеждане на "всички възможни дела".

До момента прокуратурата не е коментирала данните от разследването, няма и информация дали ще бъдат повдигнати обвинения.


ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в парламентарните избори на 11 май.

Политическите сили разполагат със седем дни, до края на работния ден на 26 май, за да подадат документите си за участие във вота. Изискването е да предоставят подписка от поне 2500 гласоподаватели в тяхна подкрепа и паричен депозит.

На последните избори на 4 април се съревноваваха общо 31 партии и коалиции, като шест от тях успяха да преминат бариерата от 4% за парламентарно представителство. Още четири партии взеха над 1% от гласовете, което им даде право на държавна субсидия.


20 май 2021 г. е "денят на данъчна свобода" - или етапът от годината, до който данъкоплатецът изработва своя принос към приходите на хазната, според изчисленията на Института за пазарна икономика.

"Консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Очакваният размер на брутния вътрешен продукт на страната за 2021 г. е 124,5 млрд. лв., което означава, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв.

Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за „данъчна“ свобода през последните над 10 години", посочват от ИПИ.

Увеличаването на ролята на държавата в икономическия живот заради Covid-кризата е довело до ръст на публичните разходи и дефицит в прогнозен размер 4,9 млрд. лв. през 2021 г. - само той се равнява на 14 дни за "отработване".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024