Сутрешни новини: 38% положителни Covid-проби; Подписаха най-голямото търговско споразумение в света Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2498, а направените PCR тестове – 6450. Това означава, че положителен резултат е открит при 38,7% от взетите проби през изминалото денонощие.

През последните 24 часа са починали 36 души с доказан Covid, а жертвите, свързани с инфекцията у нас, са 2091.

Отбелязваме 536 излекувани, което прави общия им брой над 28,8 хиляди. Активни носители на вируса са 66 539 души, а положителните проби от началото на епидемията са повече от 97 хиляди.

В болници се лекуват 5166 пациенти с коронавирус, а 295 от тях се нуждаят от интензивни грижи (при 288 през предходното денонощие).


Най-малко 10 души са загинали при пожар в Covid-отделение на румънска болница. Огънят е пламнал в събота в общинската болница на град Пиатра Нямц, обяви говорителят на Инспектората по спешни ситуации Ирина Попа.

Осем от жертвите са загинали в стаята на втория етаж, където е възникнал пожарът, а други двама - в съседната стая. Седем души са в критично състояние, а сред тях е дежурният лекар. До последно той е опитвал да спаси пациентите. Ранените се прехвърлени в болницата в Яш.

Румънският здравен министър Нелу Татару заяви, че причината за пожара е най-вероятно късо съединение.


15 държави от региона на Азия и Океания подписаха най-голямото споразумение за свободна търговия в света. Китай, Япония, Южна Корея, Австралия, Сингапур, Филипините и още страни стигнаха до консенсус за свободна търговия в блока с надежда да възстановят икономиките си по време на Covid-кризата.

Обширното регионално икономическо партньорство (RCEP) идва на фона на осем години преговори. То засяга 2,2 млрд. души и една трета от световната икономика.

Пактът намалява таксите, отваря възможността за търговия с услуги и налага правила за обща търговия в блока. Включва още инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторско право. Защитата на околната среда и трудовите права не са включени в споразумението.


Най-малко 20 души са били арестувани във Вашингтон, където привърженици на Доналд Тръмп излязоха на протест, за да изразят подкрепа към президента. Хилядите демонстранти, които не признават победата на Джо Байдън на изборите от 3 ноември, стигнаха до сблъсъци с хора, организирали контрапротест.

The Washington Post съобщи за един човек, който е бил наръган. Задържаните са били отведени от полицията заради различни провинения – няколко от тях заради притежание на оръжие.

Самият Тръмп е излязъл от Белия дом под аплодисментите на демонстрантите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024