Сутрешни новини: 448 нови случая на коронавирус у нас; Тръмп вече не е "активен разпространител" на Covid Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 448, а направените PCR тестове – 3795. Това означава, че 11,8% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много са заразените в София – 116. В Благоевград са отчетени 55 случая, във Варна – 49, а в Пловдив – 42.

Излекуваните са 105 и така активните случаи нарастват до 7610. Общо оздравелите от началото на пандемията у нас са 15 818, а положителните проби – 24 319.

Инфографика: Covid-19 в България

През изминалото денонощие са починали четирима носители на коронавируса, а жертвите на Covid-19 в България вече са 891. В болници се лекуват 1189 инфектирани пациенти, като 59 от тях се намират в тежко състояние – в интензивни отделения и клиники.


Американският президент Доналд Тръмп вече не е активен разпространител на Covid-19, обяви главният лекар от медицинския щаб на Белия дом д-р Шон Конли. В документ, публикуван от администрацията на държавния глава, той обяснява, че „вече няма доказателства за активно разпространяване на вируса“ след последните направени тестове.

Конли добавя още, че количеството вирус в организма на Тръмп „намалява“. Американският президент нямал температура през последните 24 часа, а симптомите му станали по-леки на 10-ия ден от тяхното проявяване. Затова той „отговаря на критериите на CDC (б.а. – Центъра за контрол и превенция на заболяванията) за прекратяване на изолацията“, пише в документа.


Президентът на Беларус Александър Лукашенко проведе неочаквана среща с политическите си опоненти, които са в затвора. Той ги е поканил, за да дискутират конституционна реформа.

Срещата продължила четири часа и участниците се съгласили да запазят дискусиите в „тайна“, предаде пресцентърът на президента. Медията „Пул Первого“ показа снимка, на която се вижда как Лукашенко седи на маса заедно с 11 политически фигури. Сред тях е и Виктор Бабарико, който в началото на изборите бе смятан за най-големия опонент на управляващия от 1994 държавен глава, но бе задържан през юли.

На снимката са също членът на опозиционния Координационен съвет Лилия Власова, както и белоруско-американския стратег, работил по кампанията на сенатора Бърни Сандърс – Витали Скляров.

От срещата изтече и видео, в което Лукашенко казва: „Опитвам не само да убедя вашите поддръжници, но цялото общество, че трябва да погледнем по-широко на нещата. Не можете да пренапишете конституцията по улиците“, добавя той, говорейки за масовите протести срещу него, започнали още на 9 август.


Рафаел Надал и Новак Джокович ще играят днес за титлата на Ролан Гарос. В неделя, от 16:00 ч., на корт "Филип Шатрие" излизат големият фаворит и 12-кратен шампион Рафа Надал и готовият на всичко сърбин, стремящ се да свали съперника от трона и да стане първият от голямата тройка, печелил всички титли от Големия шлем поне по два пъти.

Ига Швьонтек спечели "Ролан Гарос" на 19 г. възраст

Това ще бъде епизод №56 от епичната тенис класика между двамата велики съперници. В общия баланс Джокович води с 29-26, на клей обаче Рафа има аванс от 17-7. В „мейджърите“ Надал води с 9-6, а на Ролан Гарос е побеждавал съперника си 4 пъти от 5 случая. Новак надигра испанеца на четвъртфиналите в Париж през 2015, но след това загуби трофея от Стан Вавринка, само за да се завърне след година и да го спечели за първи и засега единствен път.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024