Сутрешни новини: Задържаха български граждани за изнасяне на секретна държавна информация

Няколко служби за сигурност са участвали снощи в операция на ДАНС за залавянето на лица, за които се предполага, че са изнасяли секретна информация в полза на Русия. Изходите на София бяха блокирани за няколко часа, полиция проверяваше всички автомобили.

Заловени са няколко души, като за единия се твърди, че е избягал при опит за арест, и се е опитал да се укрие в руското посолство. Засега няма официална информация по случая. Твърди се, че става дума за български граждани.

В посlедните няколко години България периодично експулсира руски дипломати по подозрение за извършване на шпионска дейност, като в най-скорошния случай (от септември 2020 г.) ставаше дума за двама дипломати от търговското представителство на Русия. Беше обявено, че те са събирали информация за различни аспекти от работата на българските въоръжени сили, както за целта са контактували с български граждани.


Новите регистрирани случаи на заболели от коронавирус за изминалото денонощие са 4008 - от направени 17 973 теста. 8082 пациенти с COVID-19 се лекуват в болници, с 278 повече от вчера. В интензивни отделения са постъпили нови 61 души, като общият,брой там е 670.

От началото на пандемията регистрираните с коронавирус у нас са 295 777. Активни са 51 919 от случаите. Починалите през вчерашния ден са 102, от началото на пандемията жертвите на вируса вече са 11 817.

За последните 24 часа са направени 5350 имунизации. От днес България подновява ваксинирането с AstraZeneca след решението на Европейската агенция по лекарствата, която обяви, че ваксината е безопасна и ефикасна. От петък ще продължи работата на електронния регистър за ваксиниране - записаните досега хора ще получат известия за пренасрочване на час.


Германия и Франция ще подновят от днес имунизациите с ваксината на AstraZeneca след вчерашното решение на европейския регулатор EMA, което потвърди "безопасността и ефикасността" на препарата. Властите на Литва, Латвия, Естония, Испания и Италия също направиха изявления за скорошно подновяване на ваксинациите.


Geely - китайската компания, собственик на марката Volvo, смята да навлезе на пазара на премиум електрически автомобили, за да се конкурира с Tesla във високия клас. Колите ще се маркетират по нов бранд - Zeekr, и от нова компания - Lightning Technologies. Китай е най-големият световен пазар на автомобили, а Tesla продава много успешно там в последните години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024