Сутрешни новини: 7,6% от Covid-пробите у нас са положителни; Щурм в парламента на Киргизстан Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 283, а направените PCR тестове – 3713. Това означава, че 7,6% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Починали са 10 души с коронавирусна инфекция и жертвите на заболяването у нас са вече 854.

Най-много заразени през изминалите 24 часа има в София – 62, в Пловдив – 40 и в Благоевград – 24.

Излекували са се 165 души, което означава, че активните случаи растат до 5837. Общо оздравелите от началото на пандемията у нас са 15 179, а положителните проби – 27 870. В болници се лекуват 930 пациенти с коронавирус, като през последните дни се наблюдава ръст. 59 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.


Един от 10 души по света може да е бил в контакт с вируса Covid-19. Това показват данните на Световната здравна организация (СЗО). Рискът за голяма част от населението по света остава висок, предупреждават експертите.

Covid-кризата, започнала преди 10 месеца, не показва признаци на затихване. Редица държави вече се борят с втората вълна, а сред най-засегнатите са Франция, Испания, Чехия и Великобритания. По света има 35 милиона потвърдени случаи на коронавирус, но изчисленията на СЗО сочат, че цифрата е по-близо до 80 млн. души.


Апелативният специализиран съд ще гледа днес, на 6 октомври, мярката за неотклонение на Атанас Бобоков. Тя бе отложена, тъй като миналия четвъртък нито един от двамата адвокати на бизнесмена не присъства заради здравословни проблеми. Тогава стана ясно, че прокуратурата е внесла 9 тома допълнителни материали по делото.

Братът на Пламен Бобоков е обвинен в преработка на опасни отпадъци. Държавното обвинение съобщи, че е открило 16 756 тона материали, от които 7756 са опасни. Бобоков е обвиняем като част от организирана престъпна група – заедно с Пламен Бобоков и бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков.


Стотици протестиращи в Кригизстан пробиха в сградата на местния парламент и администрацията на президента. Демонстрантите хвърляха камъни към нея, тъй като са несъгласни с резултатите от парламентарните избори. Те са симпатизанти на 12 опозиционни партии, които не попаднаха в него след вота. При размириците са пострадали 590 души, има и една жертва, съобщиха властите, цитирани от Deutsche Welle.

Поне 4000 хиляди души се събраха на централния площад в столицата Бишкек снощи. Протестиращите пробиха към парламента, като разбиха вратите му, без да срещнат съпротива. Минути по-рано автомобили напуснали сградата и най-вероятно в тях са били президентът Сооронбай Джеенбеков и премиерът Кубатбек Боронов.

Полицията отговори с шокови гранати, водни оръдия и физическа сила, за да разпръсне демонстрантите.

Освен всичко останало – протестиращите са освободили от затвора бившия премиер на страната Сапар Исаков, твърди ТАСС. Той бе осъден за корупция по две дела и по едното получи 18 години лишаване от свобода, а по другото – 15. Демонстрантите са освободили и бившия президент Алмазбек Атамбаев, както и двама депутати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024