Сутрешни новини: 7% от Covid-пробите у нас са положителни; "Лейкърс" е шампион на NBA Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 83, но при значително по-малко направени тестове – 1191. Това означава, че близо 7% от взетите през изминалото денонощие проби са положителни.

Един човек с коронавирусна инфекция е починал през последните 24 часа. Жертвите на Covid-19 у нас са 892. Излекуваните през изминалото денонощие са 29. Активните случаи са 7663.

В болници влизат все повече пациенти с коронавирус – в момента там се лекуват 1205 души, а се увеличава и броят на тези в интензивни отделения – 62.


Над 500 души са били арестувани при протестите в Беларус в неделя. След мащабната акция „Марш на гордостта“ срещу президента Александър Лукашенко са били задържани и над 40 журналисти, отразяващи демонстрациите, съобщи правозащитният център „Вясна“. Повечето от арестуваните са били освободени.

На протестите в столицата Минск участие са взели около 100 хиляди души. Там обаче полицията действа с твърда ръка и използва водни оръдия, зашеметяващи гранати и палки срещу недоволните граждани, пише опозиционната медия Tut.by.

При демонстрациите в страната вече са били задържани над 13 хиляди души, голяма част от които са освободени. 3000 души са с обвинения от прокуратурата само в столицата на Беларус. Там протестите започнаха още на 9 август, когато Лукашенко спечели 80% от гласовете на президентските избори, но опозиция и граждани не признаха резултатите за легитимни.


Великобритания ще представи нова тристепенна система за предупреждение за опасността от Covid-19. Очаква се в понеделник премиерът Борис Джонсън да определи средна, висока или много висока степен на опасност в различните региони, съобщиха BBC и The Guardian.

Мерките ще бъдат гласувани по-късно през седмицата. Третата и най-висока степен ще изисква строги мерки, но все още не е ясно каква е тяхната форма. Най-строгите ограничения ще бъдат въведени в Ливърпул, където за изминалата седмица са отчетени 600 заразени на 100 хиляди души от населението. Средната стойност за Англия е била 74 на 100 хиляди.

Обединеното кралство е една от най-засегнатите държави от втората вълна на коронавируса. Жертвите там са над 42 000. Само за последното денонощие повече от 12 хиляди души са дали положителна проба за Covid-19.


„Лос Анджелис Лейкърс“ спечели титлата в Националната баскетболна асоциация (NBA) за 17-и път и така изравни рекорда на „Бостън Селтикс“. „Езерняците“, водени от големите звезди ЛеБрон Джеймс и Антъни Дейвис, надделяха над „Маями Хийт“ със 106:93 в шести мач от финалната серия в Орландо, с което я затвориха при резултат 4-2.

Джеймс вече е четирикратен шампион на NBA и стана първият баскетболист в историята, който печели наградата за „Най-полезен играч“ (MVP) на финалите с три различни отбора. Снощи той записа трипъл-дабъл – 28 точки, 14 борби и 10 асистенции, а това му донесе индивидуалното отличие. Печелил го е още през 2012 и 2013 с „Маями“, когато стигна до трофея в NBA, както и с „Кливланд Кавалиърс“ през 2016, когато „кавалерите“ детронираха „Голдън Стейт“ от баскетболния трон.

Това е първо отличие в NBA за ЛА "Лейкърс" от 2010 г. насам. Титлата идва в годината, в която една от най-големите легенди на организацията в лицето на Коби Брайънт загина в катастрофа с хеликоптер. Играчите на „езерняците“ посветиха трофея на „Мамбата“ и неговото семейство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024