Сутрешни новини: България празнува Деня на храбростта; САЩ подкрепи отмяна на патентите за ваксини срещу Covid Снимка: © Getty Images

На 6 май почитаме Св. Георги Победоносец, а десетки хиляди българи с имената Георги, Гергана, Галинa, Генчо и др., празнуват своя имен ден.

В Деня на храбростта е и празникът на Българската армия, който ще бъде отбелязан с водосвет и демонстрация на способности от Сухопътните войски, ВВС и ВМС и Съвместното командване на специалните операции.


На 6 май системата на НОЩ отчита нови 1635 случая на коронавирусна инфекция и значителен брой починали пациенти с Covid-19 - общо 164. Това са данните от първия работен ден на тази седмица, в който обикновено се обобщават и неотчетените смъртни случаи от почивните дни.

Общият брой на починалите от началото на епидемията в България са 16 773 според официалната статистика.

Делът на позитивните проби се увеличава до почти 11% от всички направени изследвания за последния ден. Излекуваните отново са повече от новозаразените - 2669 души. Активните случаи остават висок брой и са над 46 000.

6158 българи с Covid-19 са на лечение в болница, а 599 се намират в интензивни отделения.

Продължава имунизирането по т.нар. "зелени коридори" в София и страната.


САЩ ще подкрепи предложението за облекчаване на патентните защити за ваксините срещу Covid-19, за да може световното производство да се увеличи и да покрие държавите без достъп до препаратите.

"Тази администрация вярва силно в защитите на интелектуалната собственост, но за да се сложи край на пандемията, ще подкрепим изключението от тези защити за ваксините срещу Covid-19", съобщава американският представител по търговските въпроси Катрин Тай.

За отпадане на защитата върху патентното право на производителите се обявиха и държави като Индия и Южна Африка в разгара на поредната вълна на пандемията. За да се случи това, членовете на Световната търговска организация трябва да подкрепят промяната единодушно.

Две от най-големите фармацевтични компании, производители на Covid-ваксини, са американски - Pfizer и Moderna. На техните препарати разчиташе и САЩ при масовата си имунизационна кампания.


Във Великобритания е ден за избори - гражданите на Шотландия и Уелс ще излъчат своите представители в регионалните парламенти в Единбург и Кардиф, в 143 общини на Англия се гласува за общински съвети, а в 13 града, включително в столицата Лондон, има избори и за нови кметове. Гласуване ще се проведе и за полицейски началници в 39 района на Англия и Уелс.

Това е най-мащабното гласуване в страната извън редовните парламентарни избори от 50 години насам, като близо 48 млн. души ще могат да упражнят правото си на глас. В Уелс за първи път ще бъде позволено на хора над 16 години да избират депутати.

Вотът трябваше да се проведе още през 2020 г., но се наложи да бъде отложен заради Covid-пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024