Снимка: © Getty Images

На 6 май почитаме Св. Георги Победоносец, а десетки хиляди българи с имената Георги, Гергана, Галинa, Генчо и др., празнуват своя имен ден.

В Деня на храбростта е и празникът на Българската армия, който ще бъде отбелязан с водосвет и демонстрация на способности от Сухопътните войски, ВВС и ВМС и Съвместното командване на специалните операции. 


На 6 май системата на НОЩ отчита нови 1635 случая на коронавирусна инфекция и значителен брой починали пациенти с Covid-19 - общо 164. Това са данните от първия работен ден на тази седмица, в който обикновено се обобщават и неотчетените смъртни случаи от почивните дни.

Общият брой на починалите от началото на епидемията в България са 16 773 според официалната статистика.

Делът на позитивните проби се увеличава до почти 11% от всички направени изследвания за последния ден. Излекуваните отново са повече от новозаразените - 2669 души. Активните случаи остават висок брой и са над 46 000. 

6158 българи с Covid-19 са на лечение в болница, а 599 се намират в интензивни отделения. 

Продължава имунизирането по т.нар. "зелени коридори" в София и страната.


САЩ ще подкрепи предложението за облекчаване на патентните защити за ваксините срещу Covid-19, за да може световното производство да се увеличи и да покрие държавите без достъп до препаратите. 

"Тази администрация вярва силно в защитите на интелектуалната собственост, но за да се сложи край на пандемията, ще подкрепим изключението от тези защити за ваксините срещу Covid-19", съобщава американският представител по търговските въпроси Катрин Тай. 

За отпадане на защитата върху патентното право на производителите се обявиха и държави като Индия и Южна Африка в разгара на поредната вълна на пандемията. За да се случи това, членовете на Световната търговска организация трябва да подкрепят промяната единодушно. 

Две от най-големите фармацевтични компании, производители на Covid-ваксини, са американски - Pfizer и Moderna. На техните препарати разчиташе и САЩ при масовата си имунизационна кампания. 


Във Великобритания е ден за избори - гражданите на Шотландия и Уелс ще излъчат своите представители в регионалните парламенти в Единбург и Кардиф, в 143 общини на Англия се гласува за общински съвети, а в 13 града, включително в столицата Лондон, има избори и за нови кметове. Гласуване ще се проведе и за полицейски началници в 39 района на Англия и Уелс.

Това е най-мащабното гласуване в страната извън редовните парламентарни избори от 50 години насам, като близо 48 млн. души ще могат да упражнят правото си на глас. В Уелс за първи път ще бъде позволено на хора над 16 години да избират депутати.

Вотът трябваше да се проведе още през 2020 г., но се наложи да бъде отложен заради Covid-пандемията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?