Сутрешни новини: Без разлики между паралелното преброяване и данните на ЦИК; Висок брой починали с Covid у нас

Централната избирателна комисия вече обяви окончателните резултати след броенето на бюлетините от парламентарните избори, а отделно почти приключи и преработката на протоколите в платформата „Ти броиш“. Тя прави паралелно преброяване с качване на копия от протоколите онлайн. В крайна сметка се вижда, че няма разлики в подредбата на партиите и победителите в отделните райони в сравнение с данните на ЦИК.

В системата са обработени резултатите от малко над 99% от всички секции. Според „Ти броиш“ ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 26,03%, „Има такъв народ“ я следва със 17,55%, а БСП е трета с 14,9%. На четвърто място е ДПС с 10,39 на сто подкрепа, следва ДБ с 9,38%, а последната партия, която влиза в парламента, е „Изправи се! Мутри вън!“ с 4,69 на сто. Под чертата остава ВМРО с 3,62%.

Според данните на ЦИК - ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 26,18% подкрепа, втора е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов със 17,66%. БСП е на трета позиция с 15,01%. Окончателните резултати гласят, че ДПС е пред „Демократична България“. Партията на Мустафа Карадайъ е с 10,49% от гласовете, докато коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов – с 9,45 на сто.

Последната формация, която прескача 4-процентовата бариера за участие в парламента, е „Изправи се! Мутри вън!“. Тя печели 4,72% от гласовете и изпреварва ВМРО на Красимир Каракачанов (3,64%), който няма да е част от 45-ото Народно събрание.

В платформата „Ти броиш“ се вижда, че и партиите победители по райони не се различават от официалните резултати. ДБ печели в 23 и 24 МИР в София, ИТН – в Русе, БСП – в Ямбол, а ДПС – в Кърджали, Разград и Търговище. Във всички останали райони първи са ГЕРБ-СДС.

Платформата беше създадена по инициатива на „Демократична България“ и целеше „честни и прозрачни избори“. След края на изборния ден застъпниците от „Ти броиш“ са получили копия от всички близо 12 хиляди секционни протокола, които качиха онлайн и искаха да установят дали ЦИК ще направи опити за манипулации на вота.

ЦИК обяви, че ще извърши повторна проверка на протоколите и в неделя ще станат ясни всички имена на депутатите от 45-ото Народно събрание.

Прочетете още:

Паралелното преброяване на "Ти броиш": Без основни разлики с резултатите на ЦИК (обновена)


Високият брой инфектирани с Covid-19 и починали вследствие на коронавируса се запазва. Новите случаи в България са 4004, което представлява над 22,7% от всички направени тестове през последното денонощие.

Починалите с доказан Covid са 132, с което жертвите от началото на пандемията станаха 13 918. Оздравелите са над 2700, но активните случаи отново минаха 70 хиляди.

В болници у нас се лекуват 10 355 пациенти с коронавирус, а от тях 755 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 9586 поставени дози. Поне една доза от препаратите срещу Covid са получили над 519 хиляди души, а напълно имунизирани са 104 845 от тях (около 1,5% от населението).


AstraZeneca спря клиничните тестове на ваксината върху деца във Великобритания заради опасенията за връзка между препарата и случаите на тромбоза, които се отчитат в няколко страни в Европа и света. Новината съобщиха от Оксфордския университет, които разработват ваксината заедно с AZ.

Учените казват, че до момента няма рискове за безопасността на здравето на пациентите при тестовете, но искат да изчакат официално становище от местния регулатор, преди да продължат работата си.

Вчера ръководителят на отдела за ваксинационна стратегия в европейския регулатор ЕМА Марко Кавалери каза, че според него има връзка между ваксината и случаите на кръвни съсиреци, получени при някои от имунизираните. Европейската агенция по лекарствата все още не е направила официално изявление по случая, а СЗО обяви, че ползите от препарата надвишават рисковете.

Днес, 7 април, е Световен ден на здравето.


Цветана Пиронкова отпадна още на старта на WTA 500 турнира в Чарлстън, след като в мач от първи кръг загуби от 17-годишната американка Кори Гоф - 3-6 0-6.

На зеления клей в американския град българката изигра един от по-слабите си мачове след завръщането на корта и с много непредизвикани грешки подпомогна значително задачата на 14-ата в схемата. Една от най-добрите тийнейджърки в тура за пореден път демонстрира огромния си потенциал, игра много разнообразно и използва отлично грешките и неувереността на ракета №1 на България.

Единствените три гейма за Пиронкова на корт „Алтеа Гибсън“ бяха последователни при 0-4 в първия сет. За съжаление, тя не успя да се възползва от този момент, като пропусна и три брейкбола за 4-4, след което до края на мача не спечели нито един гейм.

Прочетете още за мача в TennisKafe.com.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024