Сутрешни новини: Близо 20% от Covid-пробите за деня са положителни; Протест на миньори ще блокира центъра на София Снимка: © Getty Images

Служители от комплекса „Марица Изток“ излизат на национален протестен митинг в София и се очаква днес центърът на столицата да бъде блокиран за движение на превозни средства. Очаква се началото на демонстрацията да бъде дадено в 13 ч., а от комплекса към София рано сутринта тръгват най-малко 40 автобуса.

Организатори са двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, а акцията е под надслов „В защита на енергийната независимост на България“. Целта е премиерът Стефан Янев и служебният кабинет да дадат повече яснота какви са плановете относно бъдещите мощности, тъй като според Зелената сделка всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят дейността си в бъдеще. Преди няколко дни Янев заяви, че въглищното производство у нас може да бъде затворено или през 2035, или през 2038, или през 2040 г.

Снощи активистите от „Грийнпийс“ проведоха акция пред Министерски съвет, с която припомниха на властта отговорността за ясен план за енергийна трансформация с конкретни ангажименти към заетите в сектора.


Специалистите по медицински грижи също ще проведат протест - пред Здравното министерство в сряда от 11 до 14 ч. Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти.

Основните им искания са заплатите им да са не по-малко от две минимални - или 1300 лв.; промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите; с наредба да се определи къде има нужда от медицински сестри и колко; справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. на час, но искат минимум 3 лв.


Новите случаи на Covid-19 в България са 3469 – с два по-малко от регистрираните в предходното денонощие. Над 19% от направените тестове на 12 октомври са дали положителен резултат.

Починали са 93 души с доказан коронавирус, като 91,4% от тях не са били ваксинирани. Оздравели са 1169 души, а активните случаи вече са над 54 хиляди.

В болници са постъпили още 787 пациенти с Covid, от които 91,5% не са имунизирани. В лечебните заведения в страната са настанени общо 5646 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 485 се нуждаят от интензивни грижи.

Междувременно са поставени само 7669 дози от ваксините. Общо 1 369 817 български граждани са напълно имунизирани (около 19,5% от населението).


Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора не регистрира листата с кандидатите за депутати на "Демократична България". Причината – кандидатската листа и пълномощното не били подписани собственоръчно от съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов, а върху тях била поставена „сигнатура“.

Срокът за подаване на листите беше до 17 ч. на 12 октомври. ДБ ще обжалва решението на РИК-Стара Загора, като има тридневен срок, в който да го направи.

Ивайло Мирчев от коалицията обясни, че причината за отказа е, че РИК „не разбират какво е електронен документ с електронен подпис и как се използва“. „Хората си държат на хартията, мастилото и ако може - печатче (за по-сигурно). Та ако не занесете всичко на хартия - не се признава. Срамно е, че ще ни се наложи да напишем жалба за това. От нея ще стане ясно, че въпросният РИК живее някъде в средата на 90-те години и в некомпетентността си е спрял регистрацията ни“, пише той във Facebook.

Кои са водачите на листите на "Демократична България" за изборите на 14 ноември


В Централната избирателна комисия чрез жребий ще бъдат определени номерата, под които партиите, коалициите и инициативните комитети ще фигурират в бюлетината за президент и вицепрезидент и в тази за народни представители на изборите на 14 ноември.

Общо 24 са кандидат-президентските двойки, подали документи за изборите до изтичане на крайния срок, който беше 12 октомври. От тях 14 са на партии и коалиции, останалите 10 са на инициативни комитети.

28 партии и коалиции са регистрирани за парламентарния вот. Предизборната кампания започва на 15 октомври.


България победи с 2:1 Северна Ирландия в мач от Група "С" на квалификациите за Мондиал 2022 и взе реванш след загубата от Литва в събота. „Лъвовете“ осъществиха обрат – на почивката губеха в резултата, но с два красиви гола на Тодор Неделев в рамките на 10 минути стигнаха до победата.

Националите нямат шанс да се класират на Световното първенство в Катар през 2022 г. След като Швейцария победи Литва с 4:0, „кръстоносците“ заеха втора позиция в групата с 14 точки, колкото има и лидерът Италия. България е трета с шест по-малко и един мач до края – гостуване на Швейцария. Третата позиция не позволява класиране напред.

Северна Ирландия има 5 точки, но с един мач по-малко от „лъвовете“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024