Сутрешни новини: Близо 3000 заразени с Covid и 150 починали у нас; Спутник V поиска извинение от ЕМА Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2995, което представлява 17.5% от направените 17 056 теста.

Висок е и ръстът на починалите с доказан коронавирус – 150, с което жертвите от началото на пандемията станаха 10 764.

Оздравелите са 1228, а активните носители на вируса нарастват до 38 424. За пореден ден се увеличават хоспитализациите на пациенти с Covid. В българските болници се лекуват 5903 души, а 503 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 5501 поставени инжекции, като имунизираните с поне една доза у нас са 294 132. Напълно ваксинирани са 50 653 души.


Създателите на руската ваксина срещу Covid-19 Спутник V поискаха извинение от Европейската агенция по лекарствата заради коментара на председателя на борда на директорите Криста Виртумер-Хохе. Тя призова страните от ЕС да изчакат одобрението на регулатора, а да не бързат да поръчват препарата, защото той е „руска рулетка“.

„Изискваме публично извинение от Криста Виртумер-Хохе за нейните негативни коментари, забраняващи на държавите от ЕС директно одобрение на Спутник V“, написаха разработчиците от института „Гамалея“ в Twitter. „Коментарите ѝ повдигат редица сериозни въпроси за възможна политическа намеса в разглеждането на продукта от ЕМА“.

„Регулаторът не си позволи такива твърдения за нито една друга ваксина. Те са неподходящи и уронват статута на ЕМА. Европейците се нуждаят от безпристрастно изследване на препарата, който е одобрен от 46 други държави“, написаха още те.

На 4 март Eвропейската агенция по лекарствата обяви началото на процедурата за одобрението на препарата. Унгария и Словакия вече одобриха използването му, като словашкият премиер Игор Матович направи тайна поръчка и предизвика политически скандал.

БСП също предложи България да преговаря директно с Русия за доставки на ваксината, но депутатите отхвърлиха идеята и ще чакат „зелена светлина“ от Европейската агенция по лекарствата.


Днес е последен ден, в който българите в чужбина трябва да подадат писмено заявление по образец или да изпратят електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия за участие в парламентарните избори на 4 април.

За да бъде разкрита секция извън дипломатическо или консулско представителство на България, са необходими най-малко 60 заявления за гласуване в съответното място. Преди няколко дни външният министър Екатерина Захариева прогнозира, че за изборните секции в чужбина ще са повече от всякога. По неофициална информация те са поне 385.

Снощи Министерството на външните работи съобщи, че Германия е разрешила провеждането на избори в 62 избирателни секции в 51 населени места.


53-годишен мъж е починал на място, а две жени са в болница, след като пиян шофьор ги прегази на улица в Бяла Слатина. Инцидентът се е случил около 19:00 ч. на 8 март. Водачът е задържан.

Той живеел в село до града, а в Бяла Слатина била съпругата му, която избягала заради домашно насилие. Мъжът имал ограничителна заповед да не се доближава до нея, но я пренебрегнал, след като изминал над 40 км до града под влияние на алкохол, съобщи NOVA.

Водачът преминал с висока скорост и автомобилът връхлетял върху трима души. Една от жените е в тежко състояние в болницата във Враца, а другата пострадала е в лечебно заведение в Бяла Слатина със счупен крайник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024