Сутрешни новини: Бойко Рашков уличи Борисов в отправяне на заплаха за живота на свидетел; САЩ налага нови санкции на Беларус

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов заради оплакване на анонимен свидетел, заплашван със саморазправа от бившия премиер.

"Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е: как му е казано, че има жена и деца, или пък има семейства, които няма да разберат дали не ядат неговото месо", казва Рашков в интервю за Сашо Диков.

Самоличността на подателя на сигнала не е разкрита, а Рашков твърди, че "следите остават" на въпрос дали разполага с доказателства за тези заплахи. Очаква се сигналът да бъде внесен до края на следващата седмица.


В София ще бъдат открити три пункта за ваксиниране срещу Covid-19 на открито.

Те ще се намират на входа на Южния парк към бул. "Гоце Делчев", на входа на Борисовата градина при Орлов мост и на паркинга пред „Т-Маркет“ на бул. "Възкресение".

Ваксините са по избор на пациентите и ще се поставят от лекарски екипи от общинските болници между 9 и 16 ч. както в събота, така и в неделя (29 и 30 май). Кампанията е по инициатива на Столична община и столичното РЗИ.


САЩ ще наложат нови санкции върху Беларус заради ареста на журналиста Роман Протасевич и отклоняването на пътническия самолет на Ryanair от Атина до Вилнюс заради акцията.

Санкциите ще бъдат наложени срещу девет държавни компании и висши представители на правителството в Беларус.

Прекратява се и споразумението между Вашингтон и Минск, което позволява на авиопревозвачите от двете страни да преминават през чуждото въздушно пространство.

Това е нова серия от санкции срещу Беларус след 2020 г., когато САЩ взе наказателни мерки заради фалшифицираните президентски избори в Минск.


Изпълнителният директор на програмата за здравни кризи СЗО Майк Райън разкритикува политическата намеса в работата на организацията по изследването на първоизточника на SARS-Cov2.

"Бихме искали да отделим науката от политиката и да ни дадат възможност да продължим да търсим отговорите, от които имаме нужда, в нормална и позитивна атмосфера. Целият процес е отровен от политиката", каза Райън пред журналисти в петък.

Поводът за коментарите му е новото разпореждане на американския президент Джо Байдън до службите за сигурност в страната да изготвят доклад в рамките на 90 дни, който да анализира произхода на Covid-пандемията и да отговори дали вирусът може да е създаден в лаборатория. Анализът беше поръчан няколко дни след като излезе нова информация, според която трима изследователи от Ухан са постъпили в болница още през ноември 2019 г. със симптоми, сходни на Covid-19.

СЗО многократно беше обвинявана, че допуска китайското правителство да пречи на мисията й по разкриване на първоизточника на вируса. Майк Райън призовава всички държави да отделят политическите си интереси от научните изследвания и посочва, че "организацията е поставена в невъзможна позиция да представи отговорите, които светът иска".


В България случаите на коронавирусна инфекция се увеличават с още 287 при направени 13 506 теста за последното денонощие.

3188 души са в болница, а от тях 367 са в интензивни отделения. Броят на излекуваните отново е по-висок от новозаразените - 1098.

15 души са починали за последното денонощие.

През изминалия ден са поставени общо 19 351 дози от ваксините.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024