Сутрешни новини: Делото "Иванчева" е на финалната права; Рекордно ниска избирателна активност във Франция Снимка: © Getty Images

Община Лом ще търси помощ от държавата, за да могат да бъдат възстановени щетите след бурята, която наводни града.

В събота и неделя там падна над 25 литра на квадратен метър дъжд. За броени минути снощи стихията, придружена от ураганен вятър, наводни улиците, счупи дървета, прекъсна електричеството и изрови асфалта по някои пътища. Сред тях е и пътят до Козлодуй, чиито павета са били отнесени.

Продължава работата на аварийните екипи, които трябва да се справят с нанесените поражения.

„Всички екипи работиха денонощно. Най-доброто в ситуацията е, че няма жертви и пострадали. Имахме десетки дървета, които бяха препречили основни улици и бяха влезли в частни дворове. Те също се премахват, а улиците се почистват”, обясни Любомир Замфиров от общината пред Нова ТВ.


Делото „Иванчева“ е на финалната права и се очаква решението на последната инстанция – Върховния касационен съд.

Бившата кметица на район „Младост“ и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха задържани на 17 април 2018 г. при спецакция след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин.

Според прокуратурата – двете, с посредничеството на Петко Дюлгеров, поискали 187 хиляди евро от бизнесмена, за да придвижат преписката му за строеж.

На първа инстанция делото приключи с присъда от 20 години за Иванчева, 15 за Петрова и 12 за Дюлгеров. Миналата година Апелативният съд намали присъдите съответно до 8, 7 и 6 години.


Новите случаи на Covid-19 в България са 27, което представлява 0,65% от направените 4141 теста през изминалото денонощие.

Починал е един човек с доказан коронавирус, а оздравелите са още 7. Жертвите от началото на пандемията, според официалната статистика, са 17 990, а активните случаи в момента – 10 226.

В болници се лекуват 1745 пациенти с Covid, а от тях 207 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинационната кампания продължава бавно с 3134 поставени дози. Общо 748 826 български граждани са напълно имунизирани (около 10,7% от населението).


Руският посланик Анатолий Антонов се върна във Вашингтон след повече от два месеца отсъствие. Той беше извикан „за консултации“ в Москва през март, след като американският президент Джо Байдън обвини Русия за намесата в изборите в САЩ.

Тогава демократът каза, че Кремъл ще си плати скъпо, ако намесата им бъде доказана, и отговори положително на въпроса дали смята Владимир Путин за убиец. След срещата между него и руския му колега в Женева двамата са постигнали споразумение да възстановят посланиците си. САЩ също изтегли от посолството в Москва Джон Съливан.

Съливан вече обяви, че „скоро“ ще се завърне в Русия, за да изпълнява ангажиментите, заложени от Байдън след срещата в Женева.


Първоначалните резултати на местните избори във Франция показват, че и партията на президента Еманюел Макрон, и тази на опонента му Марин льо Пен не постигат желаните резултати при рекордно ниска избирателна активност. Близо 65% от гражданите не са отишли до урните.

Центристката партия на Макрон печели над 10% от вота, което я праща на втория рунд следващия уикенд. И крайно десният Национален фронт на Льо Пен ще участва в него, но резултатът е под очакванията. И двамата изостават от консервативната Les Républicains.

Льо Пен не е кандидат, но води кампанията на партията си. Тя е втора във вота, но описва ниската избирателна активност като „обществено бедствие“. Лидерката на Националния фронт обвинява правителството, че не е успяло да „вдъхне вяра“ на хората в политическите институции.

Гражданите на Франция избират нова местна власт в 13 региона в страната плюс един извън континенталната ѝ част, както и в 96 департамента. Кандидатите са над 15 700 и се борят за 4100 места. Изборите се определят като генерална репетиция за президентския вот догодина.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: