Сутрешни новини: Ден за размисъл в България; Къде има зелени коридори за ваксини Снимка: © Getty Images

3 април е денят за размисъл преди парламентарните избори в неделя.

Агитацията за политически сили, провеждането на предизборни мероприятия и съобщаването на социологически проучвания ще бъдат прекратени до обявяването на края на изборния ден.

Това ще са първите избори, на които в по-голямата част от секциите ще може да се гласува с машини - близо 9400 са местата, които ще дават възможност на гласоподавателя да направи избора си без хартиена бюлетина. В събота машините ще бъдат доставени в страната заедно с всички изборни книжа.

Секции ще бъдат открити и в болниците, където в момента се лекуват над 10 000 души заради коронавирусна инфекция, а хората под карантина, успели да подадат заявление за мобилна урна до 31 март, ще имат възможност да гласуват от домовете си.


Междувременно новите случаи на Covid-19 се увеличават с 4013 положителни проби за последното денонощие. Делът им от всички направени тестове е малко над 19%, което показва спад на фона на изминалите дни от тази седмица.

Активните случаи са над 70 800. Излекуваните са 3996, като почти доближават дневните стойности на новозаразените.

Продължава обаче високата смъртност - още 125 души са починали в изминалия ден, като броят на жертвите от епидемията в България стигна 13 438 души за последната година. 10 382 граждани с Covid-19 са в болница, а в интензивните отделения се лекуват 753 души.

Ваксинирането продължава с над 12 000 дози, поставени за ден, като броят на напълно имунизираните хора достигна почти 100 000 души (около 1,42% от населението).


Всички хора, които биха искали да се имунизират с ваксината на AstraZeneca в София, Пловдив, Бургас и Русе, могат да се възползват от отворените зелени коридори в няколко големи болници.

В "Пирогов" и ИСУЛ имунизационните кабинети ще започнат работа от 8:30 ч., а във ВМА - от 9 ч. Ваксината ще се поставя на всеки желаещ, независимо дали попада в някоя приоритетна група и дали се е записал в електронната система. От 9 до 17 ч. ще работи пунктът за ваксинации при "Александровска" болница, а от 8 до 19:30 - в болница "Св. Иван Рилски".

Ваксинационният център на ДКЦ "Пълмед" в Пловдив също ще има зелен коридор, който ще работи денонощно. Имунизациите се извършват само с ваксината на AstraZeneсa/Oxford до 11-ти април или до изчерпване на наличните количества ваксини.

Университетска болница „Медика Русе" е със зелен коридор от 9 до 14 ч., като ваксината отново ще е AZ.

В Бургас ваксини ще се поставят в кабинета на Медицински център "Св. Николай Чудотворец" на територията на многопрофилната болница (пунктът работи денонощно), както и в Комплексния онкологичен център, между 09:00 до 16:00ч


Извършителят на нападението срещу двама охранители при Капитолия е идентифициран от няколко американски медии като 25-годишен мъж на име Ноа Грийн. В петък той се вряза с автомобила си в едно от загражденията на комплекса, като удари по пътя си двама полицаи. Един от тях загина вследствие на нараняванията си, а Грийн беше прострелян фатално от охраната.

Братът на извършителя съобщава пред Washington Post, че младият мъж се е борил с наркотична зависимост и е страдал от параноя, а семейството му се е тревожило за психичното му здраве. В профилите си в социалните мрежи той е изразявал подкрепа за лидера на групировката "Нация на исляма" Луис Фаракан.

Полицията във Вашингтон обяви, че версията за терористичен мотив не е водеща, но разследването по тази линия ще продължи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024