Сутрешни новини: Ердоган прие Мустафа Карадайъ в Истанбул; Тръмп поиска $10 трлн. обезщетение от Китай заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е приел делегация на ДПС, ръководена от Мустафа Карадайъ.

Срещата се е провела без медийно присъствие, а темите на разговора не се обсъждат нито в прессъобщението на турското президентство, нито в информацията на ДПС.

Ердоган е бил придружен от външния министър Мевлют Чавушоглу, директора на президентската комуникационна служба Фахретин Алтун, говорителя на президента Ибрахим Калън, говорителя на Партията на справедливостта и развитието Юмер Челик и заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Ефкан Ала.

В българската делегация са участвали зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов и евродепутата Илхан Кючук. Посещението им в Турция е по покана на Ердоган, който в края на 2020 г. се включи с видеопослание на конференцията на ДПС.

В същия ден Ердоган е посрещнал и премиера на Северна Македония Зоран Заев, с когото са разговаряли на теми от взаимен интерес като икономика, търговия, здравеопазване и др.


Доналд Тръмп изнесе реч на годишната конференция на Републиканската партия, в която поиска Китай да плати репарации за разпространението на коронавирусната пандемия.

Тръмп настоява Китай да изплати 10 трилиона долара като обезщетения не само на САЩ, но и на останалите държави по света, заради начина, по който здравните власти и ръководството на Комунистическата партия са реагирали в първите дни от появата на вируса.

В речта си той атакува и главния епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи, като го обвини, че е "сгрешил по почти всеки въпрос", включително с мнението си за естествения произход на SARS-Cov2. Тръмп е застъпник на теорията, че вирусът е създаден в лабораторна среда, а изпускането му от контрол е довело до пандемията. Американските разузнавателни агенции продължават да разследват тази версия, която все още не е доказана.

Самият Тръмп беше критикуван остро по време на първите месеци на Covid-пандемията заради допускането на стотици хиляди жертви и нежеланието му да наложи по-строги противоепидемични мерки.


На 6 юни ЦИК ще направи ново експериментално гласуване с машини на три места в София. Целта му е да даде възможност на гражданите да се запознаят с процеса на машинното гласуване преди изборите на 11 юли.

То е анонимно и в него не се прави избор между реални партии и коалиции. Машините за гласуване ще бъдат достъпни на следните места:

  • 10.00-13.00 часа в 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски“, на адрес бул. „Витоша“ № 134, район Триадица;
  • 11.00-14.00 часа в 143-то основно училище „Георги Бенковски“, на адрес ул. „Тодорини кукли“ № 9, район „Подуене“;
  • 12.00-14.00 часа в 37-мо СУ „Райна Княгиня“, с адрес ж.к. Люлин 10, ул. „Луи Пастьор“ № 1.

В София, Варна, Бургас и още няколко общински центрове в страната са организирани ваксинационни центрове на открито, в които всички желаещи ще могат да получат имунизация срещу Covid-19 в неделя.

В София пунктовете са общо четири и се намират на входовете на Северния и Южния парк, в Борисовата градина на входа към "Орлов мост" и на паркинга на Т-Маркет на бул. Възкресение в "Красна поляна".

Изнесени ваксинационни пунктове са открити и на входовете на Морската градина във Варна и Бургас и в село Равадиново.

Желаещите да се имунизират срещу Covid-19 ще могат да го направят и днес в изнесените ваксинационни пунктове в Бяла, Стара Загора, Балчик, Плевен, Пазарджик, Велинград, съобщава още БНР.


Новите случаи на Covdi-19 в България са общо 89 за едно денонощие, или 1,4% от всички направени тестове. Излекуваните в последния ден са доста по-малко от предходните - 137 души.

2619 пациенти остават в болница, а 293 са в интензивни отделения.

Съобщени са само три смъртни случаи за деня.

Ваксинационната кампания се е забавила в почивния ден, като малко под 6000 дози са поставени на 5 юни. Напълно имунизирани са 8.85% от населението на страната.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024