Снимка: © Getty Images

695 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за последното денонощие, а делът на положителните тестове е 5,11%. Излекуваните са почти двойно повече - 1324.

Хоспитализираните пациенти с Covid-19 са 2848, като в интензивни отделения остават 261 от тях.

35 души са починали, а броят на жертвите от коронавирусната епидемия в България станаха 9008.

Ваксинирането на населението продължава, като 3169 души са получили имунизация за последното денонощие. Общият брой на ваксинираните стана 40 805.


Заплахата на ЕС да наложи контрол върху износа на ваксини за Covid-19 към Северна Ирландия се сблъска със сериозни критики и дипломатическо напрежение.

ЕК реши все пак да не задейства чл. 16 от Северноирландския протокол (част от сделката за Brexit), с което щеше да спре свободното прехвърляне на ваксини от Република Ирландия на север, към територията, която е част от Обединеното кралство.

Причината за активирането на тази клауза бяха съмненията на Брюксел, че AstraZeneca изнася съставки за производството на ваксини за Великобритания през Северна Ирландия и по този начин нарушава задълженията си към ЕС, ограничавайки драстично достъпните дози за пациентите на континента.

Задействането на чл. 16 щеше да означава, че Северна Ирландия се третира като "трета страна", в която износът на ваксини е забранен. Правителството в Белфаст, ръководено от Арлийн Фостър, нарече решението "невероятно враждебен акт" от страна на ЕС.

Призивите за отмяна на този ход бяха подкрепени и от правителството на Република Ирландия, която е част от ЕС.

В момента всички ваксини за населението на Северна Ирландия пристигат от Англия, така че евентуалната забрана нямаше да се отрази непосредствено върху имунизационната кампания, но щеше да направи невъзможно прехвърлянето на ваксини от Дъблин към Белфаст и щеше да принуди ирландските власти да върнат граничния контрол между двете територии на острова - един от най-спорните въпроси по време на преговорите за Brexit.


От 30 януари Чехия затваря границите си за чужденци заради Covid-19.

Чуждестранните граждани няма да бъдат допускани на територията на страната, освен ако не докажат, че работят, учат, посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.

Контактите с други граждани следва да бъдат ограничени до минимум и се препоръчва при тях да се ползват предпазни маски клас FFP2 или KN95. Препоръчва се по възможност пътуванията в страната да бъдат ограничени.


Американската Комисия по ценните книжа и борсите прави проверка на ограниченията, които онлайн-брокерските платформи като Robinhood наложиха на клиентите си при търговията с акции на GameStop.

Robinhood забрани покупките на дялове от компанията и се принуди да привлече по спешност 1 млрд. долара заради извънредното търсене от страна на потребителите си. С това провокира огромен скандал и предупреждения от страна на представители на Конгреса.

В петък приложението все пак допусна отново свободната търговия с акции, но още в средата на деня беше въведена поредната пречка - потребителите можеха да купуват само 1 допулнителна акция на GameStop.

Борсовият регулатор в САЩ публикува специална позиция, в която казва, че ще направи преглед на ограниченията, за да разбере дали "ощетяват инвеститорите или по друг начин несправедливо пречат на възможността им да търгуват с определени ценни книжа".

Комисията работи с други държавни служби и с борсите, за да гарантира, че "регулираните дружества спазват задължението си да защитават инвеститорите и да идентифицират и санкционират потенциални нарушения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си