Сутрешни новини: ЕС отстъпи от контрола на износа на ваксини към Северна Ирландия; борсовият регулатор в САЩ проверява Robinhood Снимка: © Getty Images

695 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за последното денонощие, а делът на положителните тестове е 5,11%. Излекуваните са почти двойно повече - 1324.

Хоспитализираните пациенти с Covid-19 са 2848, като в интензивни отделения остават 261 от тях.

35 души са починали, а броят на жертвите от коронавирусната епидемия в България станаха 9008.

Ваксинирането на населението продължава, като 3169 души са получили имунизация за последното денонощие. Общият брой на ваксинираните стана 40 805.


Заплахата на ЕС да наложи контрол върху износа на ваксини за Covid-19 към Северна Ирландия се сблъска със сериозни критики и дипломатическо напрежение.

ЕК реши все пак да не задейства чл. 16 от Северноирландския протокол (част от сделката за Brexit), с което щеше да спре свободното прехвърляне на ваксини от Република Ирландия на север, към територията, която е част от Обединеното кралство.

Причината за активирането на тази клауза бяха съмненията на Брюксел, че AstraZeneca изнася съставки за производството на ваксини за Великобритания през Северна Ирландия и по този начин нарушава задълженията си към ЕС, ограничавайки драстично достъпните дози за пациентите на континента.

Задействането на чл. 16 щеше да означава, че Северна Ирландия се третира като "трета страна", в която износът на ваксини е забранен. Правителството в Белфаст, ръководено от Арлийн Фостър, нарече решението "невероятно враждебен акт" от страна на ЕС.

Призивите за отмяна на този ход бяха подкрепени и от правителството на Република Ирландия, която е част от ЕС.

В момента всички ваксини за населението на Северна Ирландия пристигат от Англия, така че евентуалната забрана нямаше да се отрази непосредствено върху имунизационната кампания, но щеше да направи невъзможно прехвърлянето на ваксини от Дъблин към Белфаст и щеше да принуди ирландските власти да върнат граничния контрол между двете територии на острова - един от най-спорните въпроси по време на преговорите за Brexit.


От 30 януари Чехия затваря границите си за чужденци заради Covid-19.

Чуждестранните граждани няма да бъдат допускани на територията на страната, освен ако не докажат, че работят, учат, посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.

Контактите с други граждани следва да бъдат ограничени до минимум и се препоръчва при тях да се ползват предпазни маски клас FFP2 или KN95. Препоръчва се по възможност пътуванията в страната да бъдат ограничени.


Американската Комисия по ценните книжа и борсите прави проверка на ограниченията, които онлайн-брокерските платформи като Robinhood наложиха на клиентите си при търговията с акции на GameStop.

Robinhood забрани покупките на дялове от компанията и се принуди да привлече по спешност 1 млрд. долара заради извънредното търсене от страна на потребителите си. С това провокира огромен скандал и предупреждения от страна на представители на Конгреса.

В петък приложението все пак допусна отново свободната търговия с акции, но още в средата на деня беше въведена поредната пречка - потребителите можеха да купуват само 1 допулнителна акция на GameStop.

Борсовият регулатор в САЩ публикува специална позиция, в която казва, че ще направи преглед на ограниченията, за да разбере дали "ощетяват инвеститорите или по друг начин несправедливо пречат на възможността им да търгуват с определени ценни книжа".

Комисията работи с други държавни служби и с борсите, за да гарантира, че "регулираните дружества спазват задължението си да защитават инвеститорите и да идентифицират и санкционират потенциални нарушения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024