Сутрешни новини: Ever Given най-накрая ще отплава от Суецкия канал; Папата претърпя успешна операция Снимка: © Getty Images

Илко Стоянов от „Има такъв народ“ спечели частичните местни избори в Благоевград, след като получи около 3000 гласа повече в сравнение с досегашния кмет Румен Томов – независим кандидат, подкрепен от БСП.

Избирателната активност беше 28,46%, като общо гласовете са 18 645 – с около 500 повече от първия тур миналата неделя. Стоянов събира 56,08% на балотажа.

"Имаше много сигнали за купуване на гласове, ние сме се обърнали към органите на реда. Ако избирателната активност беше по-висока, може би нямаше да се получи този резултат", заяви Румен Томов, цитиран от БНР.

Стоянов от ИТН заяви, че няма да става народен представител и още на 12 юли ще подаде заявление да остане кмет на Благоевград.


Селата Баня, Емона, Паницово и Козница, където се проведе контрареферендум, решиха да не се отделят към Обзор, а да останат в община Несебър. 134 бяха гласовете „за“ оставане и 41 „против“, при 76% избирателна активност.

Референдумът се проведе въпреки разпореждане на ЦИК, която искаше да отмени общественото допитване заради решение на съдебен спор. Делото е по жалба на областния управител на Бургас Мария Нейкова, според която референдум не можеше да има, защото тези 4 села още не са се отделили формално от Несебър. Все още не е ясно дали допитването ще бъде валидно.

Интересното е, че в казуса попадат Иракли и курортното селище "Елените".


Новите случаи на Covid-19 в България са общо 19, което е под половин процент от направените 3900 теста през изминалото денонощие.

Единният информационен портал на Министерството на здравеопазването не отчита смъртен случай от коронавирус за последните 24 часа. Оздравели са още 92 души, а активните случаи спадат до 8588.

В болници се лекуват 1245 пациенти с Covid, а от тях 152 се намират в интензивни отделения.

Отново са поставени малко дози от ваксините в рамките на денонощие – 2157. Общо 820 975 български граждани са напълно имунизирани (около 11,7% от населението).


Папа Франциск успешно е претърпял операция на дебелото черво в болница в Рим. Той беше приет за планова хирургична намеса в неделя вечер.

От официалното съобщение, публикувано от пресцентъра му, става ясно, че Франциск е „реагирал добре“ на операцията, извършена под обща анестезия. Интервенцията е направена от 10-членен медицински екип. Не се уточнява колко дълго папата ще остане в римската болница „Джемели“.

84-годишният Франциск за първи път влиза в лечебно заведение след избирането му начело на Римокатолическата църква през 2013 г.


Здравата част на полуразрушената жилищна сграда Champlain Towers South във Флорида беше разрушена заради притеснения за сигурността, тъй като към Маями се задава тропическа буря.

Късно в неделя бяха използвани експлозиви, за да съборят непокътнатата до момента част на 12-етажния блок. Почти цялата сграда се срути на 24 юни, отнемайки живота на 24 души. Още 121 се водят безследно изчезнали.

Операцията по издирване беше преустановена заради приближаващата буря „Елза“ и събарянето, а сега може да продължи. Няма извадени оцелели от руините в Сърфсайд, освен в първите няколко часа след срутването.


Собствениците и застрахователите на контейнеровоза Ever Given, който блокира Суецкия канал преди повече от три месеца, обявиха, че са постигнали споразумение с местната администрация и най-накрая на кораба ще му бъде позволено да отплава.

Това ще се случи на 7 юли. Администрацията на Суецкия канал задържа гигантския контейнеровоз и екипажа му в Голямото солено езеро веднага след като пътят беше деблокиран на 29 март. Причината Ever Given да не бъде пуснат бе търсената компенсация от властите, които искаха 916 млн. долара от собствениците Evergreen Marine.

Българският "Васил Левски" и още 14 кораба прекарват 8 години, блокирани в Суецкия канал

Пътуващият до Нидерландия кораб заседна в канала заради силните ветрове и блокира най-прекия път между Азия и Европа, като нанесе големи щети на световната икономика.

Не се съобщават детайли по сключената сделка между администрацията на Суецкия канал и собствениците на Ever Given. Засега е ясно само, че ищците ще получат лодка, която може да издърпва плавателни съдове, тежащи до 75 тона.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024