Сутрешни новини: Facebook, Instagram и WhatsApp работят пак след 6-часов срив; 2800 заразени и 178 починали с Covid у нас Снимка: © Getty Images

Facebook, Instagram и WhatsApp се възстановиха след голям срив, продължил повече от шест часа. Проблемите с платформите засегнаха над 1 милиард души по целия свят. Няма теч на потребителски данни, обявиха от компанията, а проблемът дошъл след неуспешно актуализиране.

След полунощ българско време в понеделник срещу вторник Facebook вече работеше. Специализираният сайт DownDetector показва, че докладванията за проблеми при достъп до платформите са затихнали след 1 ч. наше време, а към 7 ч. сутринта почти няма такива.

Facebook, WhatsApp и Instagram паднаха часове след като вътрешен човек разкри злоупотреби

Акциите на Facebook са се сринали с близо 5% и са затворили на 326 долара всяка. Пазарната капитализация падна под 1 трилион долара. Състоянието на собственика Марк Зукърбърг се е сринало с над 6 милиарда долара само за няколко часа заради спад в цената на акциите на компанията на борсата.

"Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger се връщат на линия сега. Съжалявам за прекъсването днес - знам колко много разчитате на услугите ни, за да останете свързани с хората, на които държите", написа Зукърбърг.


НСИ призовава хората, които не са посетени от преброител, да отидат в новите преброителни центрове или сами да попълнят преброителната карта и да я изпратят. Подпомагащи центрове за преброяването във всички столични райони започват работа от днес – 5 октомври. Допълнителни пунктове се откриват и в страната.

Алтернативен начин да се включите в преброяването е и да разпечатате сами преброителната карта за сградите, жилищата и населението. Тя е публикувана на интернет сайта на преброяването https://census2021.bg в рубриката „Обща информация“. След като попълните картата, имате три варианта - да я изпратите сканирана на census2021@nsi.bg , да я пуснете по пощата на адрес: София 1038, ул.“Панайот Волов“ № 2, Подпомагащ център, НСИ, или да я занесете лично.

НСИ открива и нов имейл адрес codecensus2021@nsi.bg , на който хората, които са се преброили електронно, могат да изпратят уникалните преброителни кодове. В писмото си освен кода те трябва да напишат и община, населено място, квартал, улица, номер (или квартал, номер на блок, вход, етаж, апартамент), където живее и се е преброило съответното домакинство.

Преброителите ще посещават домовете до 10 октомври.

Списък с всички преброителни центрове и пунктове можете да видите тук.


Новите случаи на Covid-19 в България са 2806, а процентът на положителните тестове се покачва до 13,5%.

178 души с доказан коронавирус са починали, като 96% от тях не са били ваксинирани. Оздравелите са по-малко от инфектираните – 1356, а активните случаи са над 47 хиляди.

В болници са постъпили още 947 пациенти с Covid, от които 91% са без имунизация. В лечебните заведения в страната има 5204 пациенти с коронавирус. От тях 445 се намират в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени само 5386 дози от ваксините. Общо 1 340 793 български граждани са напълно имунизирани (около 19,1% от населението).


Днес е първата публична изява на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева от началото на обвиненията срещу нея, че по време на периода ѝ като директор на Световната банка е оказала натиск върху служители за подобряване рейтинга на Китай в класацията „Doing Business“. Тя ще се включи онлайн в конференция в Милано преди годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд ще разговаря с управляващия директор Кристалина Георгиева за информациите, че е лобирала в полза на Китай през 2018 г.

От борда са се срещнали с представители на адвокатската кантора "Уилмър Хейл", която изготви доклада за Георгиева. Заради разкритията класацията „Doing Business“ бе спряна. Георгиева определи изводите в доклада като "неверни".


Великобритания от днес няма да изисква тест за Covid-19 от напълно ваксинираните граждани, влизащи от страни в червения списък. За тях е предвиден тест на втория ден след пристигането.

Те ще трябва да попълват и декларация за локализиране преди пътуването. Пътниците с положителен резултат от теста на втория ден ще трябва да се изолират. За неваксинираните от червените зони е предвиден тест преди пътуването, както и още два след пристигане – на втория и осмия ден. За тях ще има изолация от 10 дни, но ще могат да я прекъснат с отрицателна проба.

България не е в червения списък на Великобритания.

Това е част от новото облекчение на мерките, което премахва т. нар. „светофарна система“ за влизане в страната. В Обединеното кралство вече се допускат граждани от две, а не от три категории страни – зелена и червена.


Американски съд в северна Калифорния реши, че компанията на Илон Мъск Tesla Inc. трябва да плати над 130 милиона долара обезщетение на бивш служител заради расистки обиди от страна на колегите му към него.

Wall Street Journal пише, че чернокож мъж на име Оуен Диас е съдил производителя на електромобили за периода 2015-2016, когато е работил във Фремонт като асансьорен оператор. Тогава станал жертва на расизъм, включително чрез обидни графити, рисувани от колегите му. Съдът реши, че Tesla не са предприели „адекватни мерки“, за да предпазят Диас.

През август компанията трябваше да плати 1 милион долара на бивш чернокож служител, който беше обиждан от супервайзърите си. Случаят беше решен чрез арбитраж.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024