Сутрешни новини: Франция с Covid антирекорд; ЕС може да приеме бежанци от изгорелия лагер в Гърция Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 163, а направените PCR-тестове – 5090. Това означава, че 3,2% от взетите проби за изминалото денонощие са положителни. Най-много са заразените н София – 36, в Благоевград са 19, във Варна – 14, а в Кърджали и Стара Загора – по 13.

През изминалите 24 часа регистрираме 145 излекувани, което прави общият брой на оздравелите от началото на епидемията 12 619. Активните случаи са 4273, а всички положителни проби – 17 598.

През изминалото денонощие са починали 4 души с коронавирусна инфекция. Жертвите на Covid-19 в България вече са 706. В болници остават да се лекуват 746 пациенти с коронавирус, а 55 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Франция отбеляза рекорд по положителни проби за коронавирус на дневна база. В страната бяха регистрирани 9843 нови случая – толкова висок брой не е имало от началото на пандемията, съобщи Le Figaro.

Хоспитализирани са общо 5096 души, а от тях 352 са настанени в болници само през последното денонощие. През последните 24 часа са починали 19 души с коронавирусна инфекция, като жертвите в страната от началото на епидемията са 30 813.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха с гръцките власти, че ЕС ще приеме 400 непълнолетни без придружители от бежанския лагер „Мория“ на о-в Лесбос. Той изгоря заради огромен пожар и хиляди души бяха евакуирани.

Пожар в лагер за бежанци в Гърция и опасност за разпространение на Covid

Меркел се надява няколко страни членки на ЕС да се включат и е дала уверение на гръцките власти, пише Deutsche Welle. „Като първа стъпка предлагаме на Гърция да приемем бежанци, които са непълнолетни. Ще последват още ходове“, са били думите на канцлера по време на дискусия в Берлин този четвъртък.

Според нея – страните членки трябва „най-накрая да поемат поделена отговорност“, но отбеляза също, че в момента ЕС няма установена политика за мигрантите. От Нидерландия обявиха, че ще приемат 100 непълнолетни и още семейства с деца от бежанския лагер.

В „Мория“ живяха около 13 хиляди души, но повечето домове изгоряха. Според гръцките власти – причината е умишлен палеж на бунтуващи се бежанци заради наложените мерки за ограничение на коронавируса. 35 души от лагера са били заразени. Властите обаче се забавиха с осигуряването на подслон след пожара и хиляди живеят на улицата.

Днес се навършват 19 години от рухването на кулите близнаци в Ню Йорк. На 11 септември 2001 г. на територията на САЩ бяха извършени няколко самоубийствени атентата, при които загинаха близо 3000 души.

Двама терористи на групировката „Ал-Кайда“ отвлякоха два самолета и се врязаха в двете 110-етажни сгради в центъра на Ню Йорк. Кулите рухнаха в рамките на 2 часа.

В Манхатън днес ще се проведе възпоменателна церемония, на която ще бъдат допуснати само близки на жертвите. Очаква се Доналд Тръмп, Джо Байдън и Майк Пенс да почетат събитието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024