Сутрешни новини: Григор Димитров е с глоба и наказание за бързо шофиране, Хуан Карлос напуска Испания Снимка: © Getty Images

Бившият крал на Испания Хуан Карлос направи официално изявление чрез писмо до сина си Фелипе VI, че ще напусне страната. Решението за изгнание идва след поредния скандал за коруплция, за който през юни в страната започна разследване.

"Ръководен от убеждението да служа най-добре на народа на Испания, на нейните институции и на вас като крал, аз ви информирам за решението си в този момент да отида в изгнание извън Испания", казва той в писмото до сина си крал Фелипе VI.

Фелипе благодари на баща си за решението и изтъква "историческото значение на управлението му" за демокрацията в Испания. Хуан Карлос става крал през 1975 г., два дни след смъртта на диктатора Франко.

Според испанските медии Хаун Карлос може би вече е в чужбина.

Подозренията са, че 82-годишният бивш монарх има участие в съмнителна поръчка от Саудитска Арабия за високоскоростна железница, в която участва и покойният саудитски крал. Смята се, че Карлос е получил 100 милиона долара, пише Швейцарското издание La Tribune de Geneve в своя журналистическото разследване. На 8 юни испанският Върховен съд нареди разследване срещу за получаване на подкупи от испански консорциум за строежа на скоростна жп линия между Мека и Медина в Саудитска Арабия. Според швейцарски прокурори Хуан Карлос притежава 100 млн. долара в два офшорни фонда, като вероятно 65 млн. е прехвърлил на любовницата си Корина Ларсен.

Хуан Карлос не е коментирал нищо по случая. Адвокатът му Хавиер Санчес-Хунко увери, че той "ще остане на разположение на прокуратурата за всякакви въпроси и уточнения".

Испанската телевизия също съобщи, че бившият крал Хуан Карлос I вече е напуснал страната. Съпругата му, доня София, остава в Испания. От няколко дни тя е в Майорка, където възнамерява да прекара известно време заедно с крал Фелипе VI и доня Летисия и дъщерите им Леонор и София, които ще пристигнат в края на седмицата. Това ще е и първото появяване на монарха след обявяването на тежкото решение от баща му

За момента не се съобщава в коя страна е отпътувал бащата на краля.

В годините на обвинения срещу бившия крал намалиха доверието на испанците към монархията и днес има политици, които поставят под въпрос дали е трябвало да се позволи на Хуан Карлос да напусне страната, докато е разследван, и призовават да му се отнеме задграничния паспорт.

Монархът е с имунитет само докато е на престола. Хуан Карлос абдикира през 2014 г. и това позволява да бъде разследван и съден.

Хуан Карлос абдикира от трона през 2014 г. след специална промяна в конституцията, а официалната версия беше, че страда от здравословни проблеми през последните години. Неговата популярност спадна след серия скандали, сред които разточителни ловни сафарита в разгара на финансовата криза в Испания.


Френската полиция е отнела временно шофьорските книжки на Григор Димитров и Даниил Медведев за превишена скорост и им е наложила глоба от €750.

Димитров е бил засечен от френски полицейски патрул по време на хайка в събота привечер.

Между 16:00 и 19:00 ч. на 1 август на 20-километрова отсечка от магистрала А8 между Ница и Кот д`Азур в района на Ла Трините са установени общо десет нарушители, които са управлявали своите автомобили със скорост между 160 и 180 км/ч при ограничение от 110 км/ч.

Пътят, по който са карали българинът и руснакът, свързва тенис академията на Патрик Муратоглу край Ница и Монте Карло, където и двамата живеят. Григор и Медведев не са пътували заедно.

Трасето е добре известно и като идеален терен за тестване на бързи автомобили.

Първоначално от полицията във Франция съобщиха само, че сред установените нарушители има две звезди на световния тенис, но руските медии бързо разкриха самоличността им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024