Сутрешни новини: Хиляди евакуирани заради пожарите в Гърция; Меси е получил официален договор от ПСЖ Снимка: © Getty Images

Два дни преди предвиденото гласуване на предложения от „Има такъв народ“ кабинет – парламентарните групи на ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП продължават с обсъждането дали да подкрепят правителство с премиер Пламен Николов.

Следобед в понеделник е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква вземане на решение по въпроса. В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса ИБГНИ и ДБ.

Председателят на парламента Ива Митева каза пред БНР, че гласуването в Народното събрание е планирано за сряда, 11 август.


Новите случаи на Covid-19 в България са 176, което представлява 2,73% от направените 6436 теста през изминалото денонощие.

Трима души с доказан коронавирус са починали, което прави жертвите от началото на пандемията 18 255. Още 13 души са оздравели, а активните случаи са 10 907.

В болници се лекуват 1059 пациенти с Covid, а от тях 99 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 2331 поставени дози за денонощие. Общо 1 037 146 български граждани са напълно имунизирани (около 14,8% от населението).


Пожарите в Гърция продължават да тлеят на територията на втория по големина остров Евбея, където спасителните служби евакуираха с фериботи над 2000 души.

Най-критичните огнища около столицата Атина бяха овладени отчасти, но на острова срещу стихията продължават да се борят близо 600 пожарникари. Подобна е ситуацията с пожарите в Крит и Кос.

Гърция преживява най-горещата вълна от 30 години насам, като температурите достигнаха до 45 градуса по Целзий. На Евбея две огнища разрушиха хиляди хектари земя, както и жилищни сгради.

Междувременно в Турция останаха само 6 големи огнища. В страната загинаха 8 души вследствие на пожарите, стотици бяха приети в болници, а десетки хиляди трябваше да бъдат евакуирани.


Съветничката на нюйоркския губернатор Андрю Куомо напусна поста си, след като беше обвинена, че е опитала да прикрие действията му, свързани със сексуално насилие над 11 жени, и е търсела отмъщение срещу една от тях.

Мелиса ДеРоса обяви, че си тръгва в неделя – около седмица след като щатският прокурор Летиша Джеймс я спомена 187 пъти в доклада си относно действията на Куомо. В краткото си съобщение съветничката не посочи конкретно, че това е причината за напускането ѝ. „Лично за мен последните две години бяха емоционални и напрегнати от психическа гледна точка. Винаги ще съм благодарна за възможността да работя с такива талантливи колеги за доброто на нашия щат“.

Куомо отрича да е посягал сексуално на 11 жени, но скоро може да се изправи срещу процедура по импийчмънт. Самият Джо Байдън призова демократа да подаде оставка.


Лионел Меси получи официално предложение за договор от страна на френския ПСЖ, съобщават Sky Sports и ESPN. Парижкият клуб дава на аржентинеца двугодишен контракт, с който той ще получава по над 29 милиона евро на година след облагането с данъци.

В неделя Меси се сбогува с „Барселона“, където прекара последните 21 години от живота си. Носителят на шест „Златни топки“ призна, че не е искал да напусне клуба от „Камп Ноу“, но испанската Ла Лига спря подписването на новия му договор с каталунците заради финансови и структурни „препятствия“, свързани с финансовия феърплей.

ПСЖ остава фаворит за подписа на аржентинеца, като през седмицата мениджърът Маурисио Почетино е разговарял с нападателя по телефона. На пресконференцията си Меси не обяви дали ще подпише с френския тим, но и не отрече появилата се информация. Според ESPN - той е дал съгласие да подпише договора.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024