Снимка: © ББР

27 май е денят, в който служебният министър на икономиката Кирил Петков е насрочил публично изслушване на членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. 

Петков ще поиска от тях обяснения защо е допусната толкова голяма концентрация на заеми в размер на близо 950 млн. лв. само в осем компании. Митко Симеонов и Велина Бурска бяха обвини от принципала на ББР и за това, че умишлено блокират опитите за осветяване на дейността й. 

"Всичко ще бъде заснето на онлайн платформа, за всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците", каза Кирил Петков преди дни. 

Срещата ще може да се гледа в YouTube канала на Министерството на икономиката от 10:30:


ЦИК ще проведе първия публичен тест с машина за гласуване, който трябва да запознае желаещите гражданите с работата на устройството и да покаже колко души могат да гласуват в рамките на един час. 

Машината ще бъде демонстрирана в пресклуба на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Първи", като тестът ще се проведе между 13 и 14 ч. 

 От него ще може да се прецени и колко допълнителни устройства ще бъдат нужни за изборите на 11 юли, след като на 4 април бяха използвани около 9400 само в България. В края на май е планиран и втори подобен експеримент за доброволци. 


Учениците, завършващи 4. клас, ще се явят днес на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване. То ще включва диктовка, тест със задачи и възможност за избор между 3 отговора, четене с разбиране, както и творческа задача за създаване на текст. 

Над 60 000 деца ще се явят на оценяването, което започва в 10 ч. В петък ще се проведе и изпита по математика след 4. клас. 


Германски учени смятат, че са открили възможната причина, поради която ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson може да причинят кръвни съсиреци при някои пациенти. 

Изследователите от Гьоте Университет във Франкфурт и Улмския университет твърдят, че проблемът се крие в действието на аденовирусния вектор, който ваксините използват за предаването на шиповия протеин на вируса SARS Cov2 в организма на човека. 

Според версията на учените, в някои случаи протеинът не се насочва към течността на цитозолната течност във вътрешността на здравата клетка, където обикновено коронавирусът произвежда белтъци, а към ядрото й. При този процес елементите на шиповия протеин не успяват да се свържат с клетъчната мембрана и да доведат до имунна реакция, а мутиралите му версии може да причинят образуване на тромби при редки случаи от 1 на 100 000 души. иРНК ваксините не използват такава система за пренос на шиповия протеин. 

Хипотезата е част от изследване, което е публикувано без експертна рецензия. Все още не е ясно дали има причинно-следствена връзка между поведението на шиповия протеин от ваксината и тромбозите. 

Един от авторите на изследването Ролф Маршалек твърди, че проблемът може да се отстрани. Johnson & Johnson вече са се свързали с него за допълнителна информация, която да им помогне да оптимизират своя препарат. 


Междувременно в България има нови 393 случая на коронавирусна инфекция - 2,83% от всички направени тестове. Излекуваните са значително повече - близо 1200 души. 

36 пациенти с Covid-19 са починали в последното денонощие. 3396 остават в болница, а 375 са в интензивни отделения. 

Малко над 526 000 души или 7,52% от населението вече са имунизирани напълно. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности