Снимка: © ББР

27 май е денят, в който служебният министър на икономиката Кирил Петков е насрочил публично изслушване на членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Петков ще поиска от тях обяснения защо е допусната толкова голяма концентрация на заеми в размер на близо 950 млн. лв. само в осем компании. Митко Симеонов и Велина Бурска бяха обвини от принципала на ББР и за това, че умишлено блокират опитите за осветяване на дейността й.

"Всичко ще бъде заснето на онлайн платформа, за всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците", каза Кирил Петков преди дни.

Срещата ще може да се гледа в YouTube канала на Министерството на икономиката от 10:30:


ЦИК ще проведе първия публичен тест с машина за гласуване, който трябва да запознае желаещите гражданите с работата на устройството и да покаже колко души могат да гласуват в рамките на един час.

Машината ще бъде демонстрирана в пресклуба на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Първи", като тестът ще се проведе между 13 и 14 ч.

От него ще може да се прецени и колко допълнителни устройства ще бъдат нужни за изборите на 11 юли, след като на 4 април бяха използвани около 9400 само в България. В края на май е планиран и втори подобен експеримент за доброволци.


Учениците, завършващи 4. клас, ще се явят днес на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване. То ще включва диктовка, тест със задачи и възможност за избор между 3 отговора, четене с разбиране, както и творческа задача за създаване на текст.

Над 60 000 деца ще се явят на оценяването, което започва в 10 ч. В петък ще се проведе и изпита по математика след 4. клас.


Германски учени смятат, че са открили възможната причина, поради която ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson може да причинят кръвни съсиреци при някои пациенти.

Изследователите от Гьоте Университет във Франкфурт и Улмския университет твърдят, че проблемът се крие в действието на аденовирусния вектор, който ваксините използват за предаването на шиповия протеин на вируса SARS Cov2 в организма на човека.

Според версията на учените, в някои случаи протеинът не се насочва към течността на цитозолната течност във вътрешността на здравата клетка, където обикновено коронавирусът произвежда белтъци, а към ядрото й. При този процес елементите на шиповия протеин не успяват да се свържат с клетъчната мембрана и да доведат до имунна реакция, а мутиралите му версии може да причинят образуване на тромби при редки случаи от 1 на 100 000 души. иРНК ваксините не използват такава система за пренос на шиповия протеин.

Хипотезата е част от изследване, което е публикувано без експертна рецензия. Все още не е ясно дали има причинно-следствена връзка между поведението на шиповия протеин от ваксината и тромбозите.

Един от авторите на изследването Ролф Маршалек твърди, че проблемът може да се отстрани. Johnson & Johnson вече са се свързали с него за допълнителна информация, която да им помогне да оптимизират своя препарат.


Междувременно в България има нови 393 случая на коронавирусна инфекция - 2,83% от всички направени тестове. Излекуваните са значително повече - близо 1200 души.

36 пациенти с Covid-19 са починали в последното денонощие. 3396 остават в болница, а 375 са в интензивни отделения.

Малко над 526 000 души или 7,52% от населението вече са имунизирани напълно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков