Сутрешни новини: Лидерите на Facebook и Twitter се защитиха от обвиненията на Сената; Covid-антирекорд у нас Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 4828, което е антирекорд от началото на пандемията. Направените PCR тестове са 11 611, което означава, че 41,5% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Предишният рекорд по брой новозаразени на дневна база бе на 11 ноември, когато имаше с над 400 случая по-малко.

Починалите с доказан Covid-19 през последното денонощие са 131, а жертвите, свързани с пандемията, станаха 2413.

Излекуваните също са висок брой – 1219. Активни носители на вируса са 72 649 души, а 5463 от тях се лекуват в болници. От интензивни грижи нужда имат 303 човека.


Дългогодишният шеф на охраната на Васил Божков – Веселин Балтов, напуска затвора и ще бъде под „домашен арест“. Това определи окончателно Апелативният специализиран съд, цитиран от „Дефакто“. Това означава, че в ареста вече няма нито един човек от задържаните по делата на укриващия се в Дубай бивш хазартен бос.

Съпругата на Божков Елена Динева и адвокатът му Славчо Марков също вече напуснаха ареста. Секретарката му също е на свобода.

Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства от края на януари 2020 г. Прокуратурата прави опити да договори връщането му в България, където предстои да бъде даден на съд по 18 обвинения, вкл. за укриване на държавни такси на "Националната лотария", незаконна търговия с културни ценности, поръчителство на убийства и др.


Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг и на Twitter – Джак Дорси, защитиха начина, по който техните платформи са се борили с дезинформацията по време на президентските избори в САЩ. Двамата бяха привикани от Съдебния комитет в Сената.

Лидерите на двете социални мрежи се включиха онлайн. Председател на сесията бе републиканския сенатор Линдзи Греъм, който е един от най-лоялните към Доналд Тръмп. Той отправи множество критики към начина, по който двете платформи са управлявали съдържанието на публикациите си преди изборите, в които Джо Байдън бе обявен за новия президент.

„Изглежда, че вие сте най-големият редактор“, каза той, посочвайки как Facebook и Twitter са спрели разпространението на статията от New York Post, разкриваща скандала за сина на Джо Байдън – Хънтър. Според медията – той се е опитвал да извлече финансови ползи от най-голямата частна китайска енергийна компания, от името на семейството си.

„Мисля, че е грижа на републиканците и на демократите да са загрижени от властта, която имат социалните мрежи – за това, че ни казват какво можем и какво не можем да видим, добави Греъм.

Двамата изпълнителни директори обаче защитиха своите решения да филтрират информацията, за да намалят ефектите от дезинформацията. „Заздравихме силите си срещу милицията, конспиративните мрежи и други такива групи, за да ги спрем да използват нашата платформа и да организират обществено недоволство в периода след изборите“, каза Зукърбърг.

А Дорси обяви, че Twitter е отбелязал като съмнителни около 300 хиляди публикации между 27 октомври и 11 ноември – такива, които биха довели до заблуждение на потребителите. Сред тях бяха и „туитове“ на Тръмп.


Доналд Тръмп е уволнил висш служител на администрацията си, който се противопоставил на твърденията му за изборна измама, съобщиха американските медии. Става въпрос за шефа на Агенцията за киберсигурност Крис Кребс. Той е изгубил работата си заради "изключително неточните" му забележки за честност на изборите, обяви президентът.

Кребс, който е бивш служител на "Майкрософт", разбрал за уволнението си от публикация на държавния глава в Twitter. Миналата седмица Тръмп уволни и министъра на отбраната Марк Еспър.


Испания разгроми Германия с 6:0 в сблъсъка между двата тима от лига "А", група 4 на Лигата на нациите. Това е най-тежкото поражения на германския национален отбор по футбол от близо век насам. Последно "Бундестимът" загуби със същия резултат през далечната 1931 г.

Селекцията на Йоаким Льов се нуждаеше само от равенство, за да спечели групата и да се класира за финалната четворка на турнира. Но плановете ѝ бяха провалени от хеттрика на Феран Торес и головете на Алваро Мората, Родри и Микел Оярсабал. Така тимът на Луис Енрике завърши на първа позиция и ще играе в заключителния етап догодина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024