Сутрешни новини: Моловете и казината отново отварят; 96 г. от атентата в "Св. Неделя" Снимка: © Getty Images

2185 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България през последното денонощие. Това представлява 14,8% позитивни проби при направени 14 747 теста за деня.

Броят на починалите отново е висок - 108 души с Covid-19 са изгубили живота си, а общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията вече е малко под 15 000.

Излекуваните са с над 1000 повече от дневния потвърден брой на новозаразените, намаляват хоспитализираните до 9523, но хората в интензивни отделения все още са 811 пациенти.

14 998 са поставените дози от ваксини за последния ден, от тях само 632 са с AstraZeneca. Имунизираните с две дози са 123 381, или 1,76 на сто от населението.


Въпреки продължаващото високо ниво на заболеваемост и смъртност от Covid-19, от днес влиза в сила разрешението за отваряне на казина и игрални зали, както и на търговските центове и моловете.

Обектите могат да работят при не повече от 50% от капацитета за клиенти, като е задължително носенето на предпазни маски.

Следващото планирано разхлабване на мерките би трябвало да настъпи на 29 април, когато ще отворят и дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове.


Въпреки че Националният оперативен щаб за Covid-19 беше разпуснат със заповед на премиера в оставка, в Министерския съвет отново ще се проведе брифинг по повод актуалната епидемична обстановка в страната от 10 ч. В нея ще участват министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.


Народното събрание ще се събере от 10 ч., за да започне формирането на първите си постоянни комисии. Очаква се и да бъде обсъдено предложението на "Изправи се! Мутри вън" за създаване на комисия за ревизия на предишното управление.

Премиерът в оставка Бойко Борисов няма да се яви на планираното изслушване пред депутатите, тъй като в четвъртък следобед реши да излезе в отпуск и да прехвърли задълженията си на Томислав Дончев.

В петък парламентът ще избере състава на три от най-важните си комисии - по правни въпроси, по бюджет и финанси, и по здравеопазване.


На 16 април България отбелязва 96 години от извършването на най-тежкия терористичен атентат в историята й - взривяването на купола на църквата "Света Неделя".

На Велики четвъртък през 1925 г. се провежда опелото на убития няколко дни по-рано ген. Константин Георгиев. Групировка от въоръженото крило на БКП под ръководството на Коста Янков прави предварителна организация за разполагането на експлозиви и сярна киселина под покрива на храма.

Целта на атентата е убийството на цар Борис III и на голяма част от държавния елит, дошъл да почете паметта на ген. Георгиев. Царят не присъства по време на взривяването на купола, но при атентата умират 134 души. Десетки други губят живота си по-късно от раните си, а общият брой на жертвите се оценява на 213 души. Ранени са стотици граждани, присъствали на траурната церемония.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024