Сутрешни новини: Над 20 000 ваксини са поставени за ден; AstraZeneca отговори на ултиматума на МЗ Снимка: © Getty Images

Над 20 000 дози от ваксините са поставени за последния ден в България, което е поредна рекордна стойност от началото на масовото имунизиране.

Малко над 16 000 са дозите от AstraZeneca, които са сложени на желаещи граждани. Броят на напълно имунизираните пациенти, получили две дози от ваксината, обаче все още остава нисък - 32 008 души.


Междувременно, броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в страната се увеличи с 1733 положителни проби (над 14% от направените тестове).

Расте броят на хоспитализираните пациенти - 4202, а 369 са в интензивно отделение.

За първи път от началото на епидемията в България броят на жертвите от Covid-19 надмина 10 000 души. 48 пациенти са починали за последното днеонощие. 505 са излекуваните, но над 30 000 са активните случаи на инфектираните хора.


AstraZeneca е отговорила на ултиматума на здравния министър Костадин Ангелов от сряда.

Фармацевтичната компания е заявила пред Нова ТВ, че "очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество (дози) два дни по-рано от планираното". В писмото не се посочват конкретни количества от ваксината. Съобщава се само, че до средата на месец март се очакват още две доставки.

В сряда Министерството на здравеопазването обяви, че има опасност България да получи по-малко от 40% от всички договорени количества от AstraZeneca до края на февруари, което може да компрометира кампанията по масово имунизиране. Ангелов настояваше AZ да изпрати 52 000 дози още днес, обещавайки транспорт за разноски на държавата.

Правителството изненадващо втвърди тона и постави ултиматум на AstraZeneca

Проблемите с доставките на ваксини ще бъде разгледан и на днешното заседание на правителствените ръководители от ЕС в Европейския съвет.

Вторият важен казус в дневния ред на срещата ще бъде обсъждането на въпроса за т.нар. ваксинационни паспорти, даващи възможност за облекчени правила за имунизираните срещу Covid-19.


Почти една година след побоя срещу главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов - делото срещу тримата обвиняеми по случая ще започне по същество.

Прокуратурата обвинява двамата братя Георги и Никола Асенови, както и Бисер Митрев за това, че са се сговорили да нанесат телесни повреди на журналиста срещу "имотно облагодетелстване". Тримата ще бъдат съдени и за държане на високорискови наркотични вещества.

Поръчителят на тежкото престъпление така и не беше доказан от разследващите. Двама от подсъдимите са в ареста от миналия април, а един от тримата е пуснат на свобода под парична гаранция.


В четвъртък се очаква ВМРО да обяви своите кандидати за народни представители от гражданската квота.

Според предварителна информация - към листите на Каракачанов ще се присъединят поне две изненадващи имена.

Бившият икономически журналист Кузман Илиев е получил покана да стане кандидат-депутат на ВМРО, като пред "24 часа" той отказва да коментира, но и не отрича възможността да влезе в политиката през тази партия.

Боян Чуков - до вчера член на столичната организация на БСП - също е спряган за част от "гражданската" квота на ВМРО, от листата в Стара Загора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024