Сутрешни новини: Над 9000 души са в болница с Covid-19; Победа за Цвети Пиронкова в Miami Open Снимка: © Getty Images

На 25 март християнският свят отбелязва Благовещение - деня, в който Архангел Гавраил съобщава вестта на Дева Мария, че ще роди божия син. Имен ден празнуват всички, които носят името Блага, Благой, Благовест и др.

Днес отбелязваме и християнския Ден на майката.


Коронавирусните случаи в България продължават да се увеличават с 4375 нови положителни проби за ден или 25,6% от всички направени тестове за денонощието. Активните случаи на инфекция са над 62 000 в цялата страна.

Броят на хоспитализираните пациенти с Covid-19 вече е 9125, като от тях 743 души се намират в интензивно отделение заради тежко заболяване.

106-ма български граждани са починали в последното денонощие заради усложнение от Covid-19. Ваксинирането обаче продължава да е по-ниско от очакваното, с общо 12 504 поставени дози за деня. От тях 5366 са на AstraZeneca, а останалите - Pfizer/BioNTech и Moderna.

Почти 80 000 души са получили втора доза от ваксината (1,14% от населението).


44-то Народно събрание ще проведе последното си заседание, преди мандатът му да приключи.

Единствената точка в работната програма за днешния ден е закриването на настоящия състав на парламента. Това е първото Народно събрание от 2009 г. насам, което успява да завърши пълен мандат.

БНР напомня, че през последните 4 години са приети общо 497 закона при внесени 829 законопроекта. До парламентарните избори остават десет дни.


В Европейския парламент се очаква да се гласува доклад за напредъка на Северна Македония и Албания в европейската интеграция.

Докладът беше белязан от вътрешнополитически спор в България, след като четирима членове на ПЕС и един представител на "Зелените" в ЕП предложиха изменение в резолюцията със задочна критика срещу ВМРО.

В текста на поправката се казва, че "ЕП осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България", като призовава правителството да се въздържа от подобни изказвания "въпреки продължаващата предизборна кампания".

Предложението беше разкритикувано не само от ВМРО, но и от вицепрезидента Илияна Йотова (бивш евродепутат от Партията на европейските социалисти), която нарича текстовете "недопустими" и настоява българските представители в ПЕС (чийто председател е Сергей Станишев) да оттеглят поправката.


Американският президент Джо Байдън ще се включи за първи път в заседание на Европейския съвет - форума на правителствените ръководители на страните от ЕС. Видеоконферентната връзка ще се състои в четвъртък, като се очаква на нея да бъде обсъдена кризата с недостига на ваксини и евентуалното въвеждане на ограничения за износа към Великобритания и САЩ.

В сряда Брюксел и Лондон публикуваха обща позиция, в която се опитват да демонстрират успокояване на напрежението около казуса със забраната на износа. ЕС и Великобритания казват, че "обсъждат какво може да се направи, за да се гарантират взаимно изгодни отношения по темата за Covid-19", но така и не се дава конкретно решение на проблема с недостига на ваксини в Европа.

Ако бъде въведен контрол на износа, ЕК би могла да наложи забрана за доставянето на дози ваксини към държави с по-високо ниво на имунизиране на населението или държави, които са въвели собствени ограничения за износа си към ЕС.

Това не означава, че ЕК ще може да конфискува дозите, а само ще блокира доставките на компаниите-производители.


Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Мастърс турнира в Маями след драматична победа над 85-ата в света Марта Костюк. Първата ни ракета отново демонстрира чудесната форма, която показа в квалификациите, и напълно заслужено победи 18-годишната украинка.

В следващата фаза Пиронкова ще се изправи срещу една от големите фаворитки в турнира – световната №8 Арина Сабаленка.

Повече за мача можете да прочетете в Tenniskafe.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024