Сутрешни новини: Нараства броят на Covid-пациентите в болници; Байдън обеща да обедини нацията Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2301, а направените PCR тестове – 8702. Това означава, че 26,4% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много са заразените в София – 853, във Варна – 271 и в Пловдив – 144, а в Бургас са отчетени 128 случая.

През последните 24 часа са починали 56 души с доказан Covid, а жертвите у нас вече са 1632. Излекуваните са 369, а активните случаи доближават 50 хиляди – в момента са 47 048.

Все по-висок е броят на настанените пациенти в болници – 3715 (при 3563 през предходното денонощие), както и на намиращите се в тежко състояние. В интензивни отделения има 271 души, а в предходното денонощие бяха 257.


Полицаите излизат на протест днес с искане за увеличаване на заплатите. На своя професионален празник – 8 ноември, служителите на МВР ще се съберат в 13 ч. пред сградата на министерството, а след това планират шествие към Народното събрание.

Основните им искания са 30-процентно увеличение на месечните възнаграждения. През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството, а премиерът Бойко Борисов обеща, че ще увеличи заплатите на полицаите с 15% от следващата година.

Недоволството на синдикатите възникна след постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на работещите в 28 администрации в страната.


В първата си реч, след като бе обявен за победител в президентските избори в САЩ, Джо Байдън заяви, че търси не да „разделя“, а да „обедини“ американската нация.

CNN, AP, Fox News: Джо Байдън e победител в президентските избори

Демократът пребори Доналд Тръмп за Белия дом, след като спечели в Пенсилвания и се обърна към гражданите, за да им каже, че са „осигурили чиста победа, убедителна победа“.

„Исках тази администрация да възроди душата на Америка, отново да направи Америка уважавана по света, да ни обедини тук, у дома“, сподели Байдън.

По време на кампанията си 78-годишният демократ обеща един от приоритетите му да бъде борбата срещу коронавируса, който взе повече от 230 хиляди жертви в САЩ. В речта си той обяви, че ще създаде съвет от експерти, които да отговарят за битката с Covid.

„В понеделник ще обявя група от водещи учени и експерти, които ще бъдат съветници в опит да превърнем плана на Байдън и Харис в действащ проект, който да влезе в сила от 20 януари 2021 г.“, сподели бившият вицепрезидент.

Кой е Джо Байдън: Ветеранът, който се завръща в Белия дом

Той се обърна и към афроамериканците и им благодари. „Винаги бяхте зад гърба ми и аз ще съм зад вашия“, сподели Байдън и каза на поддръжниците на Доналд Тръмп, че чернокожите „не са наши врагове, те са американци“.

„Време е да загърбим жестоката реторика, да намалим напрежението, да се вслушаме отново един в друг, да постигнем прогрес и да спрем да се държим с нашите опоненти като с врагове. Нека бъдем нацията, която знаем, че можем да бъдем“, каза Джо Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024