Сутрешни новини: Обсъждат промените в Изборния кодекс; SpaceX изпраща още 4 астронавти към МКС Снимка: © Getty Images

Единният информационен портал за Covid-19 се срина и към 8 ч. на 23 април няма обновена информация за новите случаи на инфекцията. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза в интервю пред NOVA, че проблемът е от снощи.

Той обяви, че заразените за последното денонощие са 1681, а броят на починалите с доказан Covid остава висок - 103 души са загубили битката със заразата. Това прави жертвите от началото на пандемията 15 721.

В интензивни отделения се лекуват 781 пациенти, а през изминалите 24 часа са направени 21 хиляди ваксинации.


Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши днес дали да върне мандата за съставяне на кабинет, или да внесе проектосъстава на правителството за гласуване в Народното събрание.

В четвъртък „Има такъв народ“ отхвърлиха предложението за разговори с първата политическа сила, а в сряда това сториха и от „Демократична България“. Така шансовете на ГЕРБ-СДС да сформира кабинет се изчерпаха.

Ако мандатът бъде върнат днес, президентът Румен Радев ще го връчи на „Има такъв народ“, които намекнаха, че може да не се възползват от него.


На заседанието си в петък 45-ото Народно събрание ще обсъди 6 законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Правната комисия одобри само някои идеи на новите депутати.

Сред тях са предложения за изцяло машинно гласуване, но с поддържане на резерв от хартиени бюлетини при евентуален технически проблем, създаване на МИР „Чужбина“, премахване на ограниченията на броя секции зад граница, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии. Засега подкрепа не събира идеята за гласуване по пощата или по интернет.

От ГЕРБ предложиха мажоритарен вот, но предложението им не е прието. Депутатите ще разгледат и идеята на „Има такъв народ“ за намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лв.


Лекарите, лекували руския опозиционер Алексей Навални, преди да влезе в затвора, го призоваха незабавно да прекрати гладната си стачка, защото в противен случай може да се стигне до фатален изход. 44-годишният политик е в този режим от 31 март, след като в затвора в Покров му отказаха адекватна медицинска помощ при болки в гърба и крайниците.

В изявление петимата медици на Навални казват, че са се сдобили с резултатите от медицинските му тестове, направени на 20 април. „Ако гладната стачка продължи дори още малко, за жалост, просто няма да има кого да лекуваме скоро“, казват те.

В момента руският опозиционер се намира в болнично отделение за затворници. Междувременно в цялата страна се проведоха нови протести в негова подкрепа, при които отново имаше масови арести. Навални отправи послание към поддръжниците си от затвора – „Ще кажа искрено, че две чувства се надигат в мен: гордост и надежда“, написа той в Instagram.


В петък SpaceX ще изпрати нови четирима астронавти до Международната космическа станция. Мисията Alpha е втората по рода си, след като през май 2020 г. компанията на Илон Мъск изстреля към МКС Боб Бенкин и Дъг Хърли. Това беше исторически полет, прекъснал зависимостта на NASA от руските транспортни ракети.

Новата мисия беше планирана за четвъртък, но се отложи заради метеорологичните условия във Флорида. Изстрелването с Crew Dragon от Космическия център „Кенеди“ ще се състои малко преди 13 ч. българско време.

Към МКС ще летят американските астронавти Шейн Кимброу и Катрин Меган Макартър, японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке от Европейската космическа агенция. Всички от тях имат необходимия опит и вече са били в космоса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024