Сутрешни новини: Осака се включи в бойкота срещу расизма, първа оставка в ЕК заради Covid-19 Снимка: © Getty Images

Тенис звездата Наоми Осака обяви, че няма да изиграе насрочения си полуфинал на Western & Southern Open в Ню Йорк в знак на протест срещу системния расизъм в САЩ.

"Преди да бъда атлет, аз съм чернокожа жена. А като чернокожа жена, чувствам, че има много по-важни теми, изискващи незабавно внимание, отколкото да ме гледате как играя тенис", казва Осака в писмо, с което обяснява причините за бойкота си. Турнирът беше отложен с един ден заради случилото се.

Световната No.10 е част от масова кампания сред американски спортисти, които бойкотират мачовете си заради поредната стрелба срещу невъоръжен чернокож мъж в Уисконсин. Бойкотът обхвана както мачове от NBA на Милуоки, Хюстън, Оклахома, LA Lakers, Портланд, така и бейзболни и футболни срещи.

Ирландия ще трябва да излъчи нов член на ЕК - досегашният представител на страната Фил Хоган подаде оставка след скандал.

Причината за оттеглянето му е фактът, че е нарушил карантинните правила, като е участвал във вечеря с повече от 80 гости в голф-клуб в Западна Ирландия. В страната действа забрана за провеждане на масови мероприятия. Още двама ирландски политици, участвали във вечерята с Хоган, вече подадоха оставка.

В България броят на смъртните случаи от Covid-19 се увеличи с още 14 души - жертвите от началото на пандемията вече са 586.

Новите положителни проби в страната за последното денонощие са 162 при относително по-малко тестове от обичайното за делничните дни - 3844. Отчетените излекувани граждани са 149.

60 души се намират в интензивни отделения на болниците заради усложнения при лечението на болестта.

Междувременно, Центърът за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ се въвлече в нова полемика заради решението си да промени препоръките за задължително тестване при Covid.

Досегашните упътвания на CDC изискваха тестване на всеки човек, който е бил изложен на контакт с болен от коронавирус, независимо дали контактното лице проявява симптоми на болестта. Новите препоръки оставят тази преценка на личните лекари и на здравните служби.

Решението не е обявено предварително и не е мотивирано.

Това доведе до критики от страна на здравни експерти, които се притесняват, че под политически натиск се ограничава обхватът на тестването в САЩ. Асимптоматичните носители на SARS-Cov2 се смятат за причината за близо 50% от случаите на коронавирус в Съединените щати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024