Снимка: © Getty Images

Излекуваните от Covid-19 за първи път от доста време насам са повече от инфектираните на дневна база. В събота оздравелите са били 3484, а новите случаи са 1919. Това представлява 18% от всички направени тестове.

Починалите с доказан коронавирус са 69 души, с което жертвите от началото на пандемията станаха 13 507. Активните случаи падат под 70 хиляди.

В болници в страната се лекуват 10 521 пациенти с Covid, а 758 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

В събота са ваксинирани 3993 души. Поне една поставена доза от ваксините имат 502 078 българи, а напълно имунизирани са 100 564 от тях (около 1,43% от населението).


Част от пътуващите от Турция за България заради изборния ден са получили безплатни билети и PCR-тестове, за да могат да упражнят правото си на глас в Кърджали. Това съобщава NOVA в репортаж от града, където засилен изборен туризъм не се наблюдава заради пандемията, но все пак има автобуси, които пристигат пълни от югоизточната ни съседка.

В условия на пандемия българите избират депутатите от 45-ия парламент

С право на глас в областта са 269 хиляди души – с 80% повече спрямо предишния вот. Причината за това е, че изискването за уседналост този път не важи и всички, които имат постоянен адрес, могат да гласуват. Според БНР – очаква се правото си на глас да упражнят три пъти по-малко хора от заявените в списъците.

Мобилните комисии за карантинирани в областта са 11, като 4 от тях са за територията на Община Кърджали. В изолация там са 86 души, а 360 са общо в областта.


Лични данни на над 533 млн. потребители на Facebook от 106 държави са изтекли и са били публикувани в хакерски форум. Новината съобщи Reuters, а малко по-късно от компанията успокоиха, че това са стари данни и изтичането не представлява опасност.

Сред изтеклите данни на потребителите са техните имена, местонахождение, дата на раждане, биография, мобилни номера и електронна поща. Те са на 32 млн. потребители от САЩ, 11 млн. от Великобритания, над 35 млн. от Италия, близо 11 млн. от Германия, 6 млн. от Индия и др. Потребителите от България, чиито данни са изтекли, са 432 473.

Смята се, че данните са отпреди повече от година, но все пак могат да бъдат използвани с цел злоупотреба. Facebook обаче заявиха, че течът на информация не е сериозен. „Това са стари данни, за които вече съобщихме през 2019. Поправихме този проблем тогава“, казва говорителят на социалната мрежа Лиз Шепърд.

Това не е първият подобен проблем на Facebook. През декември 2019 изтекоха имена и телефонни номера на 267 млн. потребители. Милиони данни бяха използвани от хакери година по-рано, а социалната мрежа беше глобена от американските власти с 5 млрд. долара.


Франция влиза от днес в пореден национален локдаун, в опит да намали разпространението на Covid-пандемията и да спре натиска над болниците.

Всички училища и магазини, които не продават стоки от първа необходимост, затварят врати за 4 седмици. Ще важи вечерен час за цялата страна от 19 ч. до 6 ч.

В петък Франция отбеляза най-високия ръст от пет месеца насам на приети в интензивни отделения – 145 души. Общо пациентите в критично състояние са около 5000.

От вторник гражданите няма да могат да пътуват на повече от 10 км от домовете си, освен по необходимост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства