Сутрешни новини: Парламентът се събира на 15 април; Принц Хари почете паметта на принц Филип Снимка: © Getty Images

2803 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, като представляват 16,5% от проведените тестове. За последното денонощие броят на излекуваните според системата на МЗ надвишава новите заболели - 2890 души са оздравели след Covid-19.

Броят на хоспитализираните пациенти е 10 271 души, като бележи известно понижение спрямо петък, но статистиката показва пореден ден на висок брой смъртни случаи - 138. Починалите след коронавирусна инфекция в България вече са 14 308 според официалните данни.

Активните случаи са 71 002. Ваксинирането продължава, като за ден са поставени 14 874 дози, от тях само 871 са на AstraZenecа, а останалите са иРНК-ваксини. Общо 112 685 души са имунизирани напълно.


Президентът Румен Радев вероятно ще свика първото заседание на 45 Народно събрание на 15 април. Това съобщава в. "Труд", като цитира свои източници, близки до президентството.

По конституция парламентът трябва да се събере не по-късно от един месец след избирането му, т.е. до 4 май. Заради предстоящите Великденски празници Радев е решил да не забавя свикването на Народното събрание.

Очаква се първото му заседание да се води от 79-годишната Мика Зайкова ("Има такъв народ") като най-възрастна сред новоизбраните депутати.

Кабинетът на Бойко Борисов ще подаде оставка пред събранието, но ще продължи да изпълнява функциите си, докато не бъде избрано ново правителство.


Днес е крайният срок, в който избраните депутати от два различни района трябва да декларират пред ЦИК коя листа ще представляват. Съставът на новия парламент ще бъде определен едва след изтичането на този период.

Според информация на "24 часа" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е предпочел да освободи мястото си в листата за Варна, като ще влезе в парламента като депутат от Стара Загора.

В неделя ЦИК ще съобщи окончателно имената на новите 240 народни представители.


Принц Хари и Меган Маркъл отбелязаха паметта на покойния съпруг на кралица Елизабет II - принц Филип - с кратко съобщение в сайта на семейната си фондация Archewell.

"Благодарим за твоята служба... Ще ни липсваш много", пише в посланието, което е поставено на първата страница на сайта им и е единствената достъпна информация в него.

Смъртта на 99-годишния Филип беше последвана от вълна от съболезнователни съобщения от държавни лидери от цял свят - американския президент Джо Байдън, канцлера на Германия Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, руския президент Владимир Путин, президента на Италия Серджо Матарела, кралицата на Дания Маргрете II, принца на Монако Албер II и много други.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024