Новите случаи на Covid-19 в България са 497, а направените PCR-тестове – 1634. Това означава, че 30% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. В статистиката не влизат антигенните тестове.

Излекуваните от коронавирус отново са значително повече от заразените – 1963 души са преборили инфекцията, което прави общия брой на оздравелите над 83 хиляди.

През изминалото денонощие са починали 62 души с доказан Covid-19, а общият брой на жертвите, свързани с пандемията, достигна 5688.

Активни носители на вируса са 90 041 души, 7244 пациенти с коронавирус се лекуват в болници, а от тях 590 се намират в интензивни отделения.


Авторът на шпионски романи Джон рьо Каре е починал на 89-годишна възраст след кратко боледуване. Това обяви агентът на писателя. Авторът на „Дама, поп, асо, шпионин“ и „Шпионинът, който дойде от студа“ е починал от пневмония и не се споменава смъртта му да има общо с Covid, пише BBC.

Британецът, чието истинско име е Дейвид Корнуел, е работил за британското разузнаване, преди да превърне опита си в литературна фикция в ерата на Студената война. Няколко от неговите 25 творби са превърнати във филми, включително „Вечният градинар“, „The Tailor of Panama“ и други.

Агентът на Льо Каре – Джони Гелър, който работи за него почти 15 години, го описа като „гигант на английската литература“, който е знаков за ерата на Студената война и „безстрашно говореше истината“. „Загубата му ще бъде почувствана от всеки любител на книгите. Загубихме невероятна фигура на английската литература – мъж с доброта, хумор и интелигентност. Загубих приятел, ментор и вдъхновение“, написа Гелър.


От днес Гърция отпуска постепенно ограничителните мерки срещу Covid-19. Фризьорските салони и книжарниците в страната могат да отворят врати, но лимитът ще е четирима души на 100 кв. м., а посещенията на салоните ще се осъществяват само с предварително записан час.

Клиентите, които са закупили дрехи онлайн, ще могат от днес да ги получават на входовете на магазините, но само при условие, че не се създават опашки от над 9 души.

В последните 2 седмици Гърция отчита 194 заразени на 100 хиляди от населението, както и 12,3 жертви на Covid на 100 хиляди души. От началото на пандемията положителните проби са 123 хиляди, а починалите – над 3500.


Днес Европейският парламент ще обсъди постигнатото от Европейския съвет споразумение за бюджета на ЕС до 2027 г. Председателят Дейвид Сасоли ще открие символично сесията в Страсбург, но дебатите ще се провеждат в Брюксел.

Предвижда се гласуването на бюджета и условията да се проведе в сряда. Утре Европарламентът ще гласува за осигуряване на 47,5 млрд. евро за регионите за преодоляване на въздействието от пандемията.

Унгария и Полша се отказаха от ветото, което наложиха първоначално заради обвързването на евросредства с върховенството на закона.


Днес започва ваксинацията срещу Covid-19 в САЩ. Първите, които ще се имунизират с препарата на Pfizer/BioNTech, са членовете на президентската администрация.

Доналд Тръмп обаче сподели, че не е планирано да се ваксинира сега. Той добави, че ще го направи „в подходящото време“. Най-вероятната причина за отлагането е фактът, че той преболедува коронавируса преди няколко месеца.

Първите три милиона дози от ваксината се разпределят в градове в 50-те щати, а първата доставка бе в Мичиган, където най-напред ще се имунизират медиците и най-възрастните.


Членовете на електоралната колегия в САЩ днес ще подадат официалните гласове за президентските избори, които се проведоха на 3 ноември. Очакванията са вотът да официализира убедителната победа на Джо Байдън, която президентът Доналд Тръмп отказва да приеме.

Американците гласуваха в началото на ноември, но тъй като в страната изборът на държавен глава не е пряк, волята им се предава от т.нар. електори от всеки щат. Американската конституция им дава правомощие да изберат президента и когато гласовете им бъдат преброени, се очаква Байдън да има 306 електорални гласа, а Тръмп -232. За спечелване са необходими 270.

Процесът ще се следи отблизо на фона на недоказаните обвинения на Тръмп и неговите привърженици в мащабни измами от страна на демократите, свързани с броенето на гласове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024