Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 148, което представлява 2,47% от направените 5976 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 13, с което жертвите от началото на пандемията – според официалната статистика – са 14 487.

Още 234 души са преборили инфекцията, а активните случаи са малко под 26 хиляди. В болници у нас се лекуват 3817 пациенти с Covid, а от тях 410 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последните 24 часа са направени 6348 ваксинации. Общо 498 665 български граждани са напълно имунизирани (около 7,2% от населението).


Президентът Румен Радев е на посещение в Цариброд, където ще разговаря със сръбския си колега Александър Вучич. Двамата ще се срещнат с представители на българското национално малцинство в Сърбия. Първата им съвместна среща беше отново там преди 3 години, припомня БНР.

За 12 часа е предвидена среща на президентите с българите в града. След като преди 3 години двамата държавни глави направиха първа копка на паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на училище в Цариброд, което носи името на славянските първоучители, днес Радев и Вучич ще открият паметника на специална церемония.


Над 60 държави са подписали обновена версия на текстовете с предложението за премахване на патентите върху ваксините срещу Covid-19. Идеята е на Световната търговска организация.

Новият текст предвижда отмяна на правата за интелектуална собственост не само за препаратите, но и за лечения, диагностика, медицински апарати и защитно оборудване. Предвижда се отмяната на патентите да е в период от 3 години.

Вашингтон вече подкрепи идеята на Световната търговска организация, а Европейският парламент призова Брюксел също да обяви, че е „за“ отмяна на патентите въпреки съпротивата на фармацевтичните компании.


Ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca показват висока ефективност срещу индийския вариант на коронавируса, показва ново проучване, извършено от английската Агенция по обществено здраве (Public Health England).

По две дози от всяка от ваксините показват подобни нива на защита срещу симптоматично заболяване от индийския вариант, каквито се изграждат и срещу британския щам. И двата препарата обаче са показали само 33% ефикасност срещу индийската мутация след една доза.

Според агенцията – ваксините вероятно ще бъдат дори още по-ефикасни при предотвратяване на прием в болница и смърт.

Препаратът на Pfizer/BioNTech е показал 88% ефективност при спирането на симптомите на индийския вариант две седмици след поставена втора доза. Изследването срещу британския щам показва, че там този процент е 93 на сто. Максималната ефикасност при AZ/Oxford се постига по-трудно заради по-големия интервал между двете дози – минимум 10 седмици.

За целта на проучването са изследвани 12 675 геномно-секвенирани случаи. От тях 1054 са били от индийския вариант, познат още като B.1.617.2. Изследването е проведено от 5 април до 16 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция