Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 518, или 3,66% от всички направени тестове за последния ден. Потвърдените случаи са по-малко от излекуваните хора (1991 души), но броят на инфектираните в момента остава над 34 000.

4832 пациенти с Covid-19 са в болница, а 504 от тях са в интензивни отделения. 49 души с потвърдена коронавирусна инфекция са починали (общо 17 243 от началото на епидемията в България).

33 237 дози от ваксините са поставени за един ден, а 5,84% от населението вече е напълно имунизирано.


БСП се събира на пленум, който трябва да определи новия предизборен щаб на партията. Това е първото от три ключови заседания на Националния съвет, от които се очакват промени в централното ръководство и избор на водачи на кандидатдепутатските листи за изборите на 11 юли.

Досега предизборният щаб на БСП се водеше от Георги Свиленски, а в екипа му влизаха Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев. На 4 април социалистите обаче отбелязаха най-слабия си резултат на парламентарни избори от десетилетия насам - 480 146 гласа, които не им достигнаха дори за второто място в 45 Народно събрание.

Изпълнителното бюро на партията подаде оставка малко след вота, но председателят Корнелия Нинова отказа да се оттегли от поста си.


Туристическият сезон в Гърция вече е открит, а държавата въведе по-свободни мерки за пристигащите гости. От 14 май вечерният час в страната се намалява от 00:30 ч. до 5:00 ч.

Премахва се задължението за придвижване след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област.

ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ отново е отворен за пътнически превоз и ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч.

При пътуване до Гърция всеки гражданин трябва да си извади QR код с попълване на формуляра за локализиране на пътуващите в сайта на туристическото министерство. Българските граждани, които желаят да посетят страната, трябва да представят един от три документа:

1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция, или

2) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината, или

3) свидетелство за преболедуване от COVID-19 или удостоверение за придобити антитела в следствие на прекаран COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език.

Цитираните по-горе изисквания важат и за деца след навършването на 5 години. Освободени от тези изисквания са шофьорите на ТИР. При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR), включително на шофьорите на камиони.


Властите в Италия отменят задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май 2021 г. до 30 юли 2021 г., съобщават от МВнР.

Пътниците отново ще могат да влизат в страната, след като представят документ за отрицателен тест за COVID-19 – молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 ч. преди влизането им. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват.

Българските граждани трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/


Китай за първи път успя да приземи космически апарат на повърхността на Марс. "Тянвън 1" влезе в орбитата на планетата още на 10 февруари след 7-месечно пътуване, като през последните седмици изследваше потенциални локации за приземяване.

Той се състои от орбитален апарат и капсула с приземителен модул и марсоход. Кацането е извършено автономно и без наземен контрол. На Марс вече се намира и роувърът на NASA Perseverance, който беше изпратен през юли 2020 г. на изследователска мисия.

Неговият вертолет Ingenuity изпълни първия полет на планетата в края на април 2021.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени