Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 518, или 3,66% от всички направени тестове за последния ден. Потвърдените случаи са по-малко от излекуваните хора (1991 души), но броят на инфектираните в момента остава над 34 000. 

4832 пациенти с Covid-19 са в болница, а 504 от тях са в интензивни отделения. 49 души с потвърдена коронавирусна инфекция са починали (общо 17 243 от началото на епидемията в България). 

33 237 дози от ваксините са поставени за един ден, а 5,84% от населението вече е напълно имунизирано.


БСП се събира на пленум, който трябва да определи новия предизборен щаб на партията. Това е първото от три ключови заседания на Националния съвет, от които се очакват промени в централното ръководство и избор на водачи на кандидатдепутатските листи за изборите на 11 юли.

Досега предизборният щаб на БСП се водеше от Георги Свиленски, а в екипа му влизаха Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев. На 4 април социалистите обаче отбелязаха най-слабия си резултат на парламентарни избори от десетилетия насам - 480 146 гласа, които не им достигнаха дори за второто място в 45 Народно събрание. 

Изпълнителното бюро на партията подаде оставка малко след вота, но председателят Корнелия Нинова отказа да се оттегли от поста си. 


Туристическият сезон в Гърция вече е открит, а държавата въведе по-свободни мерки за пристигащите гости. От 14 май вечерният час в страната се намалява от 00:30 ч. до 5:00 ч.

Премахва се задължението за придвижване след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област.

ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ отново е отворен за пътнически превоз и ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч.

При пътуване до Гърция всеки гражданин трябва да си извади QR код с попълване на формуляра за локализиране на пътуващите в сайта на туристическото министерство. Българските граждани, които желаят да посетят страната, трябва да представят един от три документа: 

1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция, или

2) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината, или

3) свидетелство за преболедуване от COVID-19 или удостоверение за придобити антитела в следствие на прекаран COVID-19 (два месеца след края на заболяването и до девет месеца от него) на английски, френски, немски, италиански, испански или рускки език.

Цитираните по-горе изисквания важат и за деца след навършването на 5 години. Освободени от тези изисквания са шофьорите на ТИР. При влизане в страната гръцките власти по своя преценка могат да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR), включително на шофьорите на камиони.


Властите в Италия отменят задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май 2021 г. до 30 юли 2021 г., съобщават от МВнР. 

Пътниците отново ще могат да влизат в страната, след като представят документ за отрицателен тест за COVID-19 – молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 ч. преди влизането им. Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват.

Българските граждани трябва да попълнят предварително дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес: https://app.euplf.eu/#/ 


Китай за първи път успя да приземи космически апарат на повърхността на Марс. "Тянвън 1" влезе в орбитата на планетата още на 10 февруари след 7-месечно пътуване, като през последните седмици изследваше потенциални локации за приземяване. 

Той се състои от орбитален апарат и капсула с приземителен модул и марсоход. Кацането е извършено автономно и без наземен контрол. На Марс вече се намира и роувърът на NASA Perseverance, който беше изпратен през юли 2020 г. на изследователска мисия. 

Неговият вертолет Ingenuity изпълни първия полет на планетата в края на април 2021.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед