Мария Бакалова е сред 395-имата актьори, режисьори и сценаристи, получили покани да се присъединят към американската Академия за кинематографично изкуство и наука, организираща "Оскарите". По този българската актриса може да стане част от над 9-те хиляди души, гласуващи за носителите на статуетките.

В Instagram Мария Бакалова коментира новината само с „О, Боже мой“, а от официалния профил на Академията я поздравиха: „Добре дошла“.

Сред поканените са още режисьорката Емералд Фенел (спечелила „Оскар“ за Promising Young Woman), звездата от One Night in Miami Кингсли Бен-Адир, номинираните за „Оскар“ Лесли Одъм-джуниър и Стивън Юн, Андра Дей, Ванеса Кърби, Робърт Патинсън и други.

Новият „клас“ е съставен от 46% жени, 39% от непредставените етнически общества, а 53% от хората са от 49 държави извън САЩ.


Общинският кризисен щаб в Червен бряг се събира на извънредна среща, за да обсъди щетите от силната градушка, поразила снощи града и общината. В продължение на половин час ледени късове с големината на яйце нанесоха щети на стотици имоти и автомобили, предава bTV.

Няма пострадали граждани. Материалните щети обаче са големи – нарушени изолации, счупени прозорци на блокове, къщи и предприятия. Засегнати са кметството и поликлиниката. Над 500 автомобила са с изпочупени стъкла.

Голяма част от града остана без ток заради скъсани проводници. Изкоренени са и много дървета. Отстраняването на щетите започна още в четвъртък вечерта, а общината открива горещи телефонни линии за сигнали след бурята.


Силна буря връхлетя и Пловдив към 20 часа снощи. Близо половин час вятърът беше изключително силен, като счупи много клони и изкорени дървета във всички квартали на града, съобщава БНР.

Има и доста скъсани жици, както и множество сигнали за ударени коли от паднали клони и дори цели дървета в различни квартали на града.

В Община Пловдив са получени близо сто сигнала за такива инциденти. Екипите на „Градини и паркове“, „Гражданска защита“, „Чистота“, както и доброволци бяха изведени още снощи да разчистват. Около 60 сигнала за поражения по пътища и тротоари са отстранени до 2 ч. след полунощ, а работата на екипите продължава.


Новите случаи на Covid-19 в България са 73, което представлява 0,52% от направените 13 903 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са шестима, с което жертвите от началото на пандемията станаха 18 067, според официалната статистика. Оздравели са още 273 души, а активните случаи намаляват до 8905.

В болници се лекуват 1434 пациенти с Covid, а от тях 163 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с бавен темп – поставени са 12 314 дози за денонощие. Общо 812 175 български граждани са напълно имунизирани (около 11,6% от населението).


Johnson & Johnson обявиха, че ваксината им срещу коронавирус създава „силно и постоянно“ противодействие срещу варианта „Делта“ и други преобладаващи щамове на Covid.

В четвъртък фармацевтичната компания изнесе данни, показващи, че имунният отговор след имунизация трае поне 8 месеца. Ваксината е показала 85% ефикасност срещу „Делта“ – индийския вариант – и предотвратява тежко заболяване и хоспитализация.

„Настоящата информация, която събираме от осем месеца насам, показва, че еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson (Janssen) генерира силен, неутрализиращ имунен отговор, който не намалява с времето, а се подобрява“, казват от компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024