Сутрешни новини: Положителните Covid-проби у нас са над 10%; Г-7 ще действа срещу "руската пропаганда" Снимка: © Getty Images

В понеделник започва Светлата седмица, през която според православната традиция се прославят светите апостоли и Света Богородица. Тя се нарича „светла“, защото Възкресението носи просветление.

Светлата седмица завършва на Томина неделя – в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос пред неговите ученици, между които бил и апостол Тома, поискал да докосне раните на Исус, за да повярва във Възкресението.


Новите случаи на Covid-19 в България са 348, което представлява 10,9% от направените 3194 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 48, което прави жертвите от началото на пандемията 16 492. Оздравели са още 553 души, а активните случаи се задържат над 48 хиляди.

В болници се лекуват 6754 пациенти с Covid, а от тях 662 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

На Великден са направени 3405 ваксинации, като вече над 824 хиляди български граждани са получили поне по една доза от препаратите. От тях 216 195 са напълно имунизирани (около 3,13% от населението).


Външните министри на страните от Г-7 се събират на тридневна среща в Лондон. Представителите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония ще обсъдят ескалацията на кризата в отношенията с Русия.

Те ще разгледат предложение за създаване на механизъм за бърз отговор на „руската пропаганда и дезинформация“, съобщи британският външен министър Доминик Рааб.

Срещата, която цели да съживи ролята на Г-7, започва с разговор между Рааб и американския държавен секретар Антъни Блинкън. Форумът е първата присъствена среща от две години насам за топ дипломатите от групата.

В интервю за CBS малко преди срещата Блинкън коментира и темите, свързани с Китай и човешките права, намеквайки за репресията над уйгурите. "Видяхме как Китай действа по-репресивно у дома през последните години, видяхме и как действа по-агресивно в чужбина. Те казват - това си е наша работа, това са вътрешни въпроси. Всъщност не са. Китай е подписал Всеобщата декларация за правата на човека. Поел е официални ангажименти към човешките права. Той нарушава тези ангажименти. Китай има ангажимент съгласно Хартата на ООН да поддържа международния мир и сигурност. Те подкопават ангажиментите, които са поели спрямо международния ред".


В средата на май Турция отменя задължителните PCR тестове за Covid-19 за пътуващите от 15 държави. България обаче не е сред тях.

Съобщението, публикувано на сайта на авиокомпанията Turkish Airlines, гласи, че мярката влиза в сила от 15 май. Тя е за влизащите от Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Израел, Япония, Великобритания, Латвия, Люксембург, Естония и още няколко азиатски страни.

За пристигащи от всички други държави, включително България, остава изискването за представяне на отрицателен PCR тест, издаден не по-късно от 72 часа преди пътуването. В момента Турция се намира в пълен локдаун заради Covid-пандемията.


Колизеумът в Рим ще се сдобие с дървен под на мястото, където е била арената на гладиаторите, и така ще позволи на посетителите да погледнат забележителността от тяхна перспектива.

Една от най-големите туристически емблеми на Италия, която е почти на 2000 години, в момента няма сцена, като на нейно място личат само останки от стените и тунелите, които са били под пода ѝ. Новият проект е одобрен от Министерството на културата и трябва да бъде завършен до 2023 г.

Сцената ще бъде изградена от милански инженери и ще може лесно да се премахва, ако се наложи. „От нея хората ще могат да видят паметника още по-добре, да погледнат през очите на гладиаторите“, каза културният министър Дарио Франческини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024