Сутрешни новини: Празнуваме Цветница; Остра реакция на Турция, след като Байдън призна арменския геноцид Снимка: © Getty Images

Православните християни отбелязват днес Цветница – деня, в който Исус Христос е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки. Празникът, който се нарича още Връбница и Палмова неделя, се празнува винаги точно седмица преди Великден.

В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки, които вярващите отнасят в домовете си за здраве.

Здравните власти изискват в храмовете задължително да се носи предпазна маска, да се спазва дистанция от поне 1,5 метра, а вярващите да не целуват иконите. Свещениците трябва да осигурят дезинфектанти, църквите - да се дезинфекцират и да се регулира потокът от хора.

Днес имен ден празнуват над 360 хиляди души у нас.


Новите случаи на Covid-19 в България са 798, което представлява 10,65% от направените 7493 теста през последното денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 33 души, а жертвите от началото на пандемията станаха 15 859. Оздравелите са 509, а активните случаи – над 56 хиляди.

В болници се лекуват 8087 пациенти с Covid, а 738 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последното денонощие са направени 4230 ваксинации, като над 721 хиляди български граждани вече са получили поне по една доза от препаратите. Напълно имунизирани са 162 765 от тях (около 2,35% от населението).


Най-малко 82 души са загинали при пожар в Covid-болница в иракската столица Багдад. Над 100 други са ранени заради огъня, който е избухнал в лечебното заведения „Ибн Хатиб“ в събота вечерта.

Причината за инцидента е експлозия на кислороден резервоар, съобщава местната агенция INA. Пожарът се е разгорял на етажа, в който се намира интензивното отделение за Covid-пациенти. Двата етажа на болницата са почти напълно изгорели отвътре. Още в късните часове на събота около 30 пожарни бригади са успели да спрат разпространението на огъня. Лечебното заведение не е било оборудвано със системи за пожарна безопасност.

Иракската комисия за правата на човека иска оставката на здравния министър. Разследването на инцидента започна, като главният лекар в болницата и началникът на техническата поддръжка са задържани.


Джо Байдън стана първият американски президент, който официално признава избиването на арменци в Османската империя през 1915-1916 г. за геноцид. Действията на демократа предизвикаха остра реакция сред турските власти, които отричат термина геноцид.

Външният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че Анкара „напълно“ се противопоставя на решението на САЩ. „Няма да взимаме уроци от някой друг за нашата собствена история“, написа той в Twitter. По-късно привика американския посланик, който да предаде „острата реакция“ на Турция.

Предишните администрации на американските президенти не използваха термина геноцид в официални документи и изявления заради тревоги, че могат да нарушат взаимоотношенията си с Турция, която е съюзник в НАТО.

Турският президент Реджеп Ердоган обвини „трети страни“ в намеса в делата на страната след решението на Байдън. „Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна“, пише той до арменския патриарх в Истанбул.


Русия затвори няколко зони в Черно море за чужди бойни кораби. Ограниченията ще важат от 24 април до 24 октомври, съобщи министерството на отбраната, цитирано от РИА.

Става въпрос за зоните около крайбрежието на Крим, между Севастопол и Гурзуф, за зона до Керченския полуостров и за още един малък район в западната част на Крим. Русия анексира полуострова през 2014 г., след което започна военен конфликт между Украйна и проруските сепаратисти, който все още се разразява в Донбас.

Според Киев – действията на Москва да затвори части от Черно море за чужди кораби са незаконни. ЕС и НАТО също подкрепиха Украйна. САЩ изпрати два бойни кораба там заради струпването на над 100 хил. руски военни по границата, а Великобритания също имаше планове да го стори. Преди два дни министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу нареди връщане на войсковите части. Това трябва да се случи не по-късно от 1 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024