Сутрешни новини: Пристигнаха 52 800 ваксини от AstraZeneca; Отново обвиниха Андрю Куомо в сексуално насилие Снимка: © Булевард България

Около 8 ч. в неделя сутрин в България пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca/Oxford. Поръчката бе приета от „Бул Био“, след което ще бъде разпределена между здравните инспекции и 50% от личните лекари в цялата страна.

Това е четвъртата пратка на AZ, която получаваме у нас. Тя е по-малка от първоначално обещаното количество от фармацевтичната компания, която съкрати доставките за цяла Европа. Здравният министър Костадин Ангелов втвърди тона срещу AstraZeneca и дори предложи транспорт за разноски на държавата, за да получим нужните препарати до края на февруари.

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов – имунизациите в четирите фази от Националния план за ваксинация ще бъдат възстановени от днес. „Ние сме заложили сценарий, при който да има гаранция за втора доза на всеки имунизиран“, добави той.

Към момента у нас продължава фазовото разпределение на ваксините, "зелени коридори" ще бъдат отворени, когато има достатъчно дози от препаратите.

В понеделник страната ни очаква да получи и 21 060 ваксини на Pfizer/BioNTech.

През последното денонощие са ваксинирани 5321 души, като намаленият брой спрямо предходните дни се дължи на спирането на така наречените „зелени коридори“. Поне по една доза от препарата срещу Covid у нас са получили 209 760 души, а 37 367 от тях са с две поставени ваксини.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1079, а направените тестове – 8476, което означава 12,7% позитивност на пробите от изминалото денонощие.

Оздравелите са повече от инфектираните – 1643, а активни носители на вируса остават 31 402 души. Починали са 39 български граждани с доказан Covid-19, а жертвите от началото на пандемията са 10 167.

Продължава да се увеличава броят на пациентите с коронавирус, приети в болници – 4674, като 380 от тях се лекуват в интензивни отделения заради тежко състояние.


Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ одобри използването на ваксината на Johnson&Johnson/Janssen срещу Covid-19 при лица на 18+ години. Това е третият разрешен препарат от американския регулатор след тези на Pfizer/BioNTech и Moderna. Компанията е дала съгласие да достави 100 милиона дози до края на юни.

Това дава „зелена светлина“ за разрешение на ваксината и от европейския регулатор ЕМА. Очаква се решение да бъде взето през март.

Препаратът на Janssen се поставя с една доза. Той показа 66% ефективност при предотвратяване на коронавирусна инфекция в клиничните тестове от трета фаза, включващи близо 44 хиляди души. Освен това ефикасността му срещу тежки случаи на заразата е 85 на сто.


Втора бивша съветничка на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо го обвини в сексуално насилие, съобщи The New York Times. Пред изданието 25-годишната Шарлът Бенет твърди, че демократът ѝ е задавал въпроси за сексуалния ѝ живот, включително дали е спала с по-възрастни мъже.

Тя казва, че „инцидентът“ се е случил миналата пролет, точно когато щатът се бореше срещу пика на коронавирусната епидемия. Бенет е бивш съветник по здравните въпроси в администрацията на Куомо, но напусна през ноември 2020 г.

25-годишната жена разказва пред NYT конкретна случка, при която тя и губернаторът са останали насаме в офиса и той обявил, че е отворен към връзки с жени между 20 и 30 години. Бенет приела това като предложение за сексуална връзка.

Андрю Куомо отрече всички обвинения и заяви, че винаги е действал като ментор на съветничката си. „Никога не съм имал намерение да се държа с нея по неподходящ и неуместен начин“, каза той в събота.

Преди това губернаторът отрече обвиненията в сексуално насилие и от друга бивша съветничка. Линдзи Бойлан твърди, че през 2018 Куомо я е целунал по устните без нейно съгласие.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024