Сутрешни новини: Радев ще представи България в срещата на НАТО; БНБ няма да бъде съдена по дело срещу Пеевски Снимка: © Булевард България

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Брюксел за днешната среща на върха на НАТО, която ще е първа за него, откакто встъпи в длъжност през януари. България ще бъде представена от делегация, ръководена от президента Румен Радев.

Акценти в дебатите ще са отношенията с Китай и Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че тези с Москва се намират в най-ниската си точка от Студената война насам.

Очаква се съюзниците да приемат решения за подобряване на отбранителните си способности, както и за създаване на общ фонд в подкрепа на изследвания за развитие на най-нови технологии в отбраната.


Българската народна банка няма да бъде съдена по делото срещу Делян Пеевски във Федералния съд на САЩ за Южния район на Ню Йорк. Това са съобщили от Министерството на финансите пред в. „Сега“.

БНБ е ответник по дело, което се води от 2018 г. по щатския закон RICO срещу организирана престъпност, корупция и пране на пари. Искът е заведен от фирмите "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов и е срещу Пеевски, Първа инвестицинна банка, БНБ и още 21 юридически и физически лица.

През 2009 г. фирмите, завеждащи делото, е трябвало да построят жилищен комплекс върху придобита земя край Балчик, който струва близо 543 млн. долара. Ищците твърдят, че им е нанесена щета – чрез поредица от действия, които включват дела, свързани с производството по несъстоятелност на българското дружество "Еър Пропърти Дивелопмънт" АД, цесии, извършени от длъжници на фалиралата вече КТБ, както и чрез действия на нейните квестори. Претендират обезщетение в размер на повече от 200 000 000 долара.

БНБ обаче е държавен орган и има държавен имунитет по Закона за имунитета на чужди държави. Решенията на магистър-съдията и федералния съдия отсъждат, че съдът няма юрисдикция спрямо БНБ, защото действията ѝ нямат търговски характер с ефект в САЩ, който да оправдава изключения от правилото за държавния имунитет, са обявили от Министерството на финансите в София.


Англия ще отложи отмяната на локдауна с един месец – това потвърждават правителствени източници пред BBC и други британски медии. Очаква се по-късно в понеделник Борис Джонсън да потвърди информацията.

Страната трябваше да отмени напълно ограничителните мерки на 21 юни, но заради внезапния ръст на новите случаи, предизвикани от варианта „Делта“ на Covid-19, здравните експерти призоваха да се изчака с отпускането на мерките.

Средният брой положителни проби на седмична база е нараснал с близо 50% за последните 7 дни. За последното денонощие са регистрирани 7490 нови случаи на коронавирус и 8 жертви. Напълно ваксинираните британци са около 29,5 млн. – над 44% от населението.


Датският футболист Кристиан Ериксен отправи първо послание към феновете от болницата в Копенхаген, в която беше настанен след получен сърдечен удар в мача с Финландия от Европейското първенство. „Благодаря, няма да се предам“, каза халфът на „Интер“.

„Сега се чувствам по-добре, но искам да разбера какво се случи с мен. Искам да изразя благодарност към всички за това, което сториха за мен“, е казал Ериксен на своя мениджър, който разпространи думите му чрез италианското издание Gazzetta dello Sport.

29-годишният футболист колабира на стадион „Паркен“ в събота и лекарите трябваше да му прилагат сърдечен масаж, за да го спасят. Сега той се намира в лечебно заведение и е в стабилно състояние, но може никога повече да не играе професионален футбол.

Български лекар е сред хората, оказали помощ на колабиралия футболист Кристиан Ериксен


Новите случаи на Covid-19 в България са 42, което представлява 1,21% от направените 3470 теста през изминалото денонощие.

Двама души с доказан коронавирус са починали, което прави жертвите 17 900, според официалната статистика. Оздравели са още 93 души, а активните случаи са под 13 хиляди.

В болници се лекуват 2284 пациенти с Covid, а от тях 247 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с 3263 дози, поставени в неделя. Общо 698 734 български граждани са напълно имунизирани (близо 10% от населението).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024