Сутрешни новини: Расте броят на пациентите в интензивни отделения; ЕС заплаши AstraZeneca за износа на ваксини Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3988, което представлява 22,3% от направените 17 825 теста през изминалото денонощие.

В период от 24 часа са починали 99 души с доказана коронавирусна инфекция, с което жертвите от началото на пандемията станаха 12 512. България е на 4-о място по смъртност в Европа за последните две седмици, съобщи Националният оперативен щаб в четвъртък.

Оздравели от Covid са 2161 души – почти двойно по-малко от инфектираните, което значи, че активните случаи продължават да растат до над 64 хиляди.

Увеличава се и броят на пациентите с коронавирус, приети за лечение в българските болници – 9281. От тях 769 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние – с 26 повече от вчера.

За изминалото денонощие са поставени 14 292 дози от ваксините срещу Covid-19. От тях 5255 са на AstraZeneca, а останалите – на Pfizer/BioNTech и Moderna. Общо 415 601 български граждани са получили поне една доза от препаратите, а напълно имунизирани са 83 134 души (около 1,19% от населението).


Лидерите на страните членки на ЕС се съгласиха да увеличат производството на Covid-ваксини в Европа, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че може да спре AstraZeneca да изнася дози, произведени на територията на блока.

„Смятам, че е ясно, че AstraZeneca трябва да спазва договора, който има с държавите членки, преди отново да изнася препарати“, каза Фон дер Лайен на срещата на евролидерите, която приключи в късните часове на четвъртък.

"Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи справедлив дял от ваксините. Трябва да сме в състояние да обясним на нашите граждани, че ако компаниите изнасят ваксини за целия свят, това е така, защото те спазват своите ангажименти и това не поставя в риск доставките за Европейския съюз", добави тя.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС е изнесъл 77 млн. дози за 33 страни от декември насам. В същото време AstraZeneca съкрати сериозно доставките за Европа за първото тримесечие от годината.

Премиерът Бойко Борисов изрази пълна подкрепа относно твърдата позиция на Фон дер Лайен. "Важно е всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими“, каза той. "Ваксините трябва да се разпределят по начин, който да помогне на всички държави членки едновременно да излязат от пандемията. Има много детайли и спорове, но ключовата дума е солидарност“.

Във видеоконференцията се включи и американският президент Джо Байдън, а председателят на ЕК каза: „ЕС и САЩ са двата най-големи производители на ваксини и се съгласихме, че имаме силен интерес да работим заедно, за да продължи да функционира глобалната верига за доставки и да се подготвим за следващите предизвикателства на пандемията и за пандемиите изобщо“.

Евролидерите се договориха още, че „ограниченията, в това число и за маловажните пътувания, трябва да останат на този етап".


Военно-апелативният съд днес ще разгледа мерките за неотклонение на арестуваните по шпионската афера в полза на Русия. Петима от тях останаха в ареста след заседанието на Софийския военен съд, а един е пуснат под парична гаранция, защото е направил пълни самопризнания.

Прокуратурата иска постоянен арест за задържаните бивши и настоящи членове на Военно разузнаване. Защитата твърди, че по делото няма събрани доказателства, че обвиняемите са предавали класифицирана информация на чужда държава.

В ареста са полк. Петър Петров, който е зам.-директор на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерство на отбраната, бившият шеф във Военното разузнаване Иван Илиев, настоящият шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров и двама действащи служители на ВО.


Цветана Пиронкова загуби от световната №8 Арина Сабаленка във втория кръг на турнира в Маями от категория WTA 1000 – 6-0 3-6 6-7(9). Първата ни ракета бе много близо до победата, след като водеше с 5-2 в третия сет, а след това стигна до два мачбола в тайбрека, но не успя да сломи съпротивата на седмата поставена.

Пиронкова записа по-малко асове от Сабаленка (2-6), но и направи много по-малко двойни грешки (2-11). Българката спечели повече точки на ретур (47-40) и реализира шест от десетте си възможности за пробив (60%), докато Сабаленка оползотвори четири от осемте си брейкпойнта (50%).

Въпреки всичко Пиронкова не успя да надгради над победите в квалификациите и успеха срещу Марта Костюк в първия кръг.

За мача четете още в TennisKafe.com.

Тази вечер Григор Димитров също започва участие на Мастърса в Маями. Той ще се изправи срещу 56-ия в ранглистата Камерън Нори. Двубоят е втори в програмата на корт №1, която ще бъде открита в 17:00 ч. българско време с мача между Алексей Попирин и Райли Опелка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024