Сутрешни новини: САЩ са шпионирали Меркел и още политици през Дания; Учениците у нас се връщат в клас

Днес (31 май) всички ученици от 5. до 11. клас се връщат в училище за присъствено обучение. С това се слага край на ротационния принцип през две седмици, който действаше до момента.

В присъствена форма се завръщат отново близо 420 хиляди деца, а дистанционно ще продължат да се обучават малко над 2300 ученици – около 0,25% от всички.

Въведените противоепидемични мерки за дезинфекция и носене на маски продължават. Контактите между отделните паралелки и класове ще бъдат ограничени, а при повишена заболеваемост сред ученици или учители директорите могат да предложат отново преминаване към онлайн обучение.

Учебната година приключва на 23 юни (за 1-3 клас) и на 30 юни (за 4-11 клас).


Агенцията за национална сигурност на САЩ е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел.

Разкритията са били направени в резултат на вътрешно разследване в Датското военно разузнаване за ролята на американската агенция, предаде Reuters, цитирайки Датското национално радио.

Разследването е направено в периода 2012-2014 г. Според него американците са използвали датски интернет кабели, за да следят високопоставени лица във Франция, Германия, Швеция и Норвегия. Сред тях са още бившият външнен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (сега президент) и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрук.

Дания е близък съюзник на Съединените щати, който стопанисва няколко ключови станции за подводни интернет кабели до околните държави. Не е ясно дали Копенхаген е упълномощил Вашингтон да използва нейната система за наблюдение, за да шпионира съседите ѝ.

От Агенцията за национална сигурност на САЩ са отказали коментар, а същото важи за представители на Датското военно разузнаване. Шведският министър на отбраната Свен Хултквист заяви, че ще изиска пълна информация по случая, а норвежкият му колега Франк Баке-Йенсен също реагира остро. Щайнбрук нарече случилото се „скандал“.

Говорител на Меркел обяви, че канцлерът е била информирана за разкритията. Тя и Щайнмайер не са знаели за шпионските операции, пише Deutsche Welle.

Подобни обвинения към Вашингтон в шпионаж се появиха и през 2013 г. Тогава тайни, разпространени от Едуард Сноудън, повдигнаха въпроса за подслушване на телефона на Меркел от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Белият дом не отрече категорично тези твърдения, а посочи, че телефонът на канцлера не се подслушва "в момента" и няма да се подслушва в бъдеще.


Крайно-дясната партия „Ямина“ на Нафтали Бенет и опозиционната „Йеш Атид“ на Яир Лапид са постигнали споразумение да формират управленско мнозинство в Израел. Те имат срок да съставят правителство до сряда и ако то е успешно, премиерът Бенямин Нетаняху и дясно-центристката му партия „Ликуд“ ще бъдат свалени от властта за първи път от 2009 г. насам.

Бенет, който е 48-годишен милионер и бивш съюзник на Нетаняху, заяви, че е готов на съюз с Лапид. Бившият външен министър нарече 75-годишния си колега „добър приятел“. Лапид е бивш финансов министър и телевизионен водещ.

Ако съюзът им стане факт официално, то Израел ще избегне пети парламентарни избори в рамките на две години и половина.

Нетаняху, който е съден за подкупи, измама и злоупотреба с власт, заяви, че новият съюз ще представлява „опасност за националната сигурност“ на страната. Той призова крайно-десните политици да не подкрепят проекта за правителство.

По време на изборите през март 71-годишният Нетаняху не успя да спечели нужните гласове, за да сформира работещо управленско мнозинство. Сега той обвини Бенет в „подвеждане на обществото“ и в „измамата на века“, след като лидерът на „Ямина“ беше обявил, че няма да се обедини с Лапид.

Според медиите в Израел – Лапид и Бенет планират ротационно управление, като първо премиер ще е единият, а после другият.


Новите случаи на Covid-19 в България са 53, което представлява 1,21% от направените 4377 теста през изминалото денонощие.

Оздравелите са три пъти повече – 178, а активните случаи са малко над 20 хиляди. В болници се лекуват 3176 пациенти с коронавирус, а от тях 359 се намират в интензивни отделения.

Починали са 5 души с доказан Covid, което прави общия брой на жертвите – според официалната статистика – 17 662.

През последното денонощие са поставени 5045 дози от ваксините. Напълно имунизираните български граждани са 552 185 (малко под 8% от населението).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024