Сутрешни новини: Шефът на ЮЗУ с впечатляваща заплата, Меркел се среща с Грета. Снимка: © Югозападен университет „Неофит Рилски“

Днес канцелър на Германия Ангела Меркел ще се срещне с Грета Тунберг и три дуги климатични активистки в Берлин. Канцлерът на Германия е поканила още сънародничката си Луиза Нойбауер, както и белгийките Ануна де Ведър ван дер Хайдън и Аделаида Шарлие. Около 90 минути са отделени за срещата в Канцлерамт - работното място на Меркел.

Меркел често е показвала голямо уважение климатичните активисти. Без "петъците за бъдещето", както се казваха акциите на Грета, без натиска на улицата, федералното правителство вероятно нямаше да приеме пакета за климата толкова бързо, коментира веднъж тя.

151 са новзаразените с коронаворус в България за последното денонощие, при направени над 8 600 теста. Починали са 8 души, с което броят на жертвите става 527. Излекувани са 232-ма. Най-много нови случаи има в Благоевград – 24. Следват Пловдив и София - с по 19. 60 човека остават в интензивните отделения в страната.

Ректорът на любимият на властта благоевградски Югозападен университет проф. Борислав Юруков е обявил 191 504 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за 2019 г. От декларацията на Юруков излиза, че месечно той се разписва срещу почти 16 000 лв., а освен това има доходи и по втори трудов договор и друга стопанска дейност - съответно 19 245 лв. и 14 835 лв., пише в. "Сега" в своя журналистическа разработка по темата. За сравнение рекоторът на най-престижното учебно заведение в България - Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е обявил годишен трудов доход от 32 056 лв., което прави 2671 лв. месечно.

"Единственият ректор, който се доближава по заплащане до проф. Юруков е вече бившият ректор на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов, който е декларирал 189 801 лв. трудови доход за последната година от своите два мандата начело на вуза (15 816 лв. месечно). Следва ректорът на Медицинския университет в София. Проф. Виктор Златков със 156 861 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи, което е 13 071 лв. месечно възнаграждение. Проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, е декларирала 137 376 лв. (11 448 лв. месечно)", пише в. Сега.

В системата отдавна се знае, че някои ректори сами си определят заплатите и си начисляват клас прослужено време не само върху доходите, които се получават за преподавателска дейност, а и върху възнагражденията за ръководна длъжност, като в същото време тези заплати са в силна диспропорция с това, което получават другите преподаватели и най-вече младите им колеги.

Наскоро просветният министър Красимир Вълчев издаде наредба за начина за определяне на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища по договорите за управление, сключени с него, припомня Сега.. Според нея ректорите, които получат най-висока оценка за изпълнение на целите и задачите, поставени пред висшето училище в договора му за управление с министъра на образованието, ще могат да получат максимално допълнително годишно възнаграждение в размер на 36 000 лв. на година.

След като в първия ден от конгреса на Демократическата партия на САЩ Мишел Обама изрази остра критика срещу Доналд Тръмп, на третия ден беше ред на съпруга ѝ. Това е първият път, в който Барак Обама изказва негативна позиция за Доналд Тръмп.

"Доналд Тръмп не се развива като президент, защото не може. И последствията от този провал са сериозни", заяви 44-ият президент на САЩ и предшественик на Тръмп в сряда вечерта (местно време).

"Надявах се - в интерес на страната - Доналд Тръмп да прояви известен интерес и да се заеме сериозно с работата; да почувства тежестта на службата и да открие някакво благоговение към демокрацията, която му е поверена. Но той никога не го направи ", каза Обама.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024