Сутрешни новини: Старт на предизборната кампания; Европейското първенство по футбол се завръща Снимка: © Getty Images

Точно месец преди парламентарните избори на 11 юли – днес започва предизборната кампания. В предсрочния вот участват 23 партии и коалиции.

В сряда стана ясно коя с кой номер ще бъде отбелязана в бюлетината – ГЕРБ е с №5, БСП – 4, ИТН – 22, ДПС – 7, ДБ – 23, ИСМВ – 8, и др. Ясни са и листите на политическите сили за изборите.

Преди вота има още една ключова дата - 15 юни. Дотогава Централната избирателна комисия ще трябва да определи как ще пуснат бюлетините си хората под карантина. Същият е и крайният срок, в който българите зад граница е необходимо да подадат заявления за гласуване.


Очаква се и днес да продължи издирването на черната кутия на самолета МиГ-29 от ВВС, който падна в Черно море. В четвъртък издирвателната акция установи, че пилотът – майор Валентин Терзиев, е загинал при инцидента от 9 юни, случил се по време на изпълнение на тренировъчна задача край Шабла.

Откриването на черната кутия би могло да даде насоки към установяване причините за катастрофата. Това обаче трябва да се случи в близките часове, защото морската вода може да увреди съдържанието ѝ.

Операцията продължава на 11 км навътре в морето в района на Шабла. По данни на военните – машината се е разбила със скорост от 950 км/ч.


След като през 2020 беше отложено заради пандемията от коронавирус, Европейското първенство по футбол се завръща днес - 11 юни 2021 г. Шампионатът ще бъде открит с мача между Италия и Турция от 22 ч. българско време на „Стадио Олимпико“ в Рим. Срещата е от група „А“.

За първи път в историята домакин няма да е една страна, а 11 града в 11 различни държави – Лондон, Рим, Глазгоу, Севиля, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Санкт Петербург и Баку. Полуфиналите и финалът ще се проведат на „Уембли“ в британската столица Лондон.

Европейското първенство по футбол: Кога и къде да гледаме мачовете (програма)

В надпреварата участват 24 отбора, сред които не е националният тим на България. Всички селекции са разделени в шест групи от по 4 отбора. Груповата фаза ще продължи до 23 юни, а директните елиминации започват три дни по-късно. За тази фаза се класират първите два тима от всяка група, както и четирите най-добри отбора, завършили на трето място. Финалът е на 11 юли.


Базираният в Калифорния разработчик на видеоигри Electronic Arts обяви, че хакери са проникнали в системата им и са откраднали някои от програмните кодове за футболната игра FIFA 21.

От компанията отбелязаха, че атаката едва ли ще окаже влияние върху геймърите и бизнеса на фирмата. EA, която разработва и други популярни заглавия като „Battlefield“, разкри за случилото се след доклад на Vice Media. В него се твърди, че хакерите са достигнали до огромни масиви от данни, включително до програмните кодове на FIFA и междуплатформения софтуер Frostbite Engine.

„Разследваме инцидента, в който се отчита пробив в мрежата ни, от която са откраднати ограничен брой програмни кодове“, казват от EA. „Данните на всеки един геймър са защитени, няма риск за тях. Вече направихме подобрения и не очакваме това да повлияе на игрите или бизнеса ни“.

Не е ясно кои са хакерите, но се знае, че са опитали да продадат информацията, която имат, в „тъмната“ мрежа на интернет.


Новите случаи на Covid-19 в България са 100, което представлява 0,7% от направените 14 266 теста през последното денонощие.

Оздравели са още 670 души, а активните случаи са под 14 хиляди. През последните 24 часа са регистрирани 15 починали с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 17 887.

В болници се лекуват 2335 пациенти с Covid, а от тях 253 се намират в интензивни отделения заради тежко състояние.

Ваксинациите продължават с още 23 777 поставени дози. Напълно имунизираните български граждани са 680 431 (около 9,7% от населението).



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024