Снимка: © Getty Images

Честита Коледа!

Християнският свят посрещна Рождество Христово тази нощ. В необичайната пандемична 2020 г. много от семействата отбелязаха един от най-светлите празници разделени или в условията на социална дистанция. 

"Нека нищо да не смущава радостта ни днес, защото в тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род. Нека временните трудности и изпитания не подкопават вярата ни, но да преминаваме през тях с твърдост и с благодарност към Бога за всичко, с кротост и смирение пред Божията воля, защото живеем ли или умираме, Господни сме", каза патриарх Неофит на службата си. 

За първи път и папа Франциск отслужи рождественската меса пред едва 200 вярващи в базиликата "Св. Петър" - всички от присъстващите носеха маски и стояха на разстояние. В проповедта си папата се върна върху значението на Рождество Христово: "Често чуваме, че най-голямата радост в живота е раждането на дете. Това е нещо необикновено и променя всичко. Кара ни да се чувстваме обичани, но и ни учи как да обичаме. Бог се роди като дете, за да ни помогне да се грижим за другите. Синът на Бог се роди като изгнаник, за да ни каже, че всеки изгнаник е дете на Бога. Бог дойде при нас в бедност и нужда, за да ни каже, че като служим на бедните, показваме своята любов към него". 

"Нотр Дам" отново отвори врати за своя хор. Певците и музикантите бяха облечени с предпазни гащеризони и каски, тъй като възстановяването на катедралата в Париж след тежкия пожар все още продължава.


Дългоочакваното търговско споразумение между Великобртиания и ЕС ще сложи край на досегашната възможност за обмен на студенти в рамките на програмата "Еразъм". Лондон участваше в университетската мрежа в продължение на 33 години.

Обяснението на Борис Джонсън за отказа от удължаването й беше, че поддържането й е "изключително скъпо" за Великобритания. 

Очаква се в следващите години да бъде създадена заместваща схема, която ще носи името на големия британски математик и пионер на компютърните науки Алан Тюринг.

Според плановете - тази схема ще отвори възможност за британските студенти отново да посещават европейски университети с помощта на грантове. Схемата "Тюринг" обаче няма да финансира издръжката на чуждестранни студенти във Великобритания. Според някои анализи, лишаването на британските университети от притока на студенти по "Еразъм" може да доведе до загуба на около 200 млн. паунда на година. 


772 са новите случай на Covid-19 в България при направени общо 3669 PCR и антигенни тестове за денонощие. Положителните проби при PCR са 627 (26% от тези изследвания), а при антигенните - 145 (11,4%). 

Броят на починалите хора пада до 45 души за изминалия ден. Жертвите от Covid-19 в България от началото на пандемията стигнаха до 7023

Излекуваните в изминалото денонощие са 1215. Броят на хоспитализираните остава малко под 5700 души, а тежко болните хора в интензивните отделения са 521. Активните потвърдени случаи на коронавирусна инфекция все още са почти 82 000. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал