Снимка: © Getty Images

Новите случаи на коронавирусна инфекция в България са 913 при направени 10 164 теста (8,48 процента). Излекуваните отново са по-малко - 697 души за денонощие. 

Броят на хоспитализираните се увеличи до 3230 души, а 273 от тях са в интензивни отделения. Активните случаи все още са над 22 000. 

45 пациенти с Covid-19 са починали вследствие на усложнения от болестта. Броят на всички жертви с доказана коронавирусна инфекция е 9527. 

3735 дози от ваксините са поставени за един ден, но статистиката не посочва дали това са първи или втори (пълни) имунизации. 


МОН и Министерството на здравеопазването обявиха, че масовото тестване за Covid-19 на учениците от 1. до 12. клас ще се извършва само по желание или със съгласието на родителите. 

Темата за изследванията е обсъдена на среща с три организации: Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. 

Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение, се казва в съобщението. 

Изследвания няма да се правят на децата в предучилищна възраст или в детските градини, а само на учениците в началното, основното и средното образование.

Всяко училище ще има график и определени медицински специалисти, които ще извършват тестването, а родителите ще бъдат информирани лично за резултата на децата им. 

На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите, казват от МОН и МЗ. 


В Народното събрание започва обсъждането на промените в Закона за защита на конкуренцията, които ще удължат мандата на КЗК от 5 на 7 години и й дават допълнителни правомощия при проверките й.

Предвидено е въвеждане на внезапни проверки на купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялна търговска практика. Срещу част от промените в тази част на закона се обявиха от Сдружението за модерна търговия, което обединява някои от най-големите вериги за търговия с храни на дребно. 

Критиците на предложенията, внесени от Министерски съвет, очакват вето от президента Румен Радев в частта за удължените мандати на членовете на регулатора. 


Властите в Германия решиха да продължат срока на националната карантина до 7 март, като дотогава ще се запазят основните ограничения на обществения живот. 

Училищата по отделните региони все пак ще могат да отварят врати за присъствено обучение на децата. Фризьорските салони ще могат да заработят от 1 март, но с предварително записване на клиенти и с използването на предпазни маски по време на работа. 

Допълнително отслабване на карантинните мерки може да има при достигане на не повече от 35 нови случая на 100 000 души от населението за 7-дневен период, като ще може да се отворят питейни заведения, музеи и др. 


На 78-годишна възраст почина медийният магнат и създател на еротичното списание Hustler Лари Флинт. Според данни на TMZ, вероятната причина за смъртта му е сърдечна недостатъчност. 

Флинт е един от най-влиятелните бизнесмени в сферата на порнографската индустрия от 70-те години насам. Името му става символ на съдебната битка срещу опитите за забрана или регулиране на разпространението на актови снимки. През 1978 г. е прострелян от нападател и остава инвалид до края на живота си. 

Събитията около възхода му и сблъсъка с религиозните организации и съда в САЩ са описани във филма на Милош Форман "Народът срещу Лари Флинт". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"