Сутрешни новини: ЦИК обяви официалното разпределение на мандатите; Борисов се явява на разпит в МВР Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия обяви официалното разпределение на мандатите в 46 Народно събрание.

"Има такъв народ" ще разполага с най-голяма парламентарна група от 65 народни представители, следвана от коалицията "ГЕРБ-СДС" с 63.

БСП за България е трета с 36 депутати,следвана от "Демократична България" с 34 места в парламента.

ДПС този път е пета политическа сила и има 29 мандата, а последната парламентарна група на "Изправи се! Мутри вън" е с 13 депутатски места.

Разпределението на ЦИК потвърждава предварителната информация, че председателят на 44 Народно събрание Цвета Караянчева няма да влезе в този парламент - ГЕРБ не получава нито един мандат от нейния район Кърджали.


След продължителни скандали в сряда вечерта, ЦИК все пак разреши на Бойко Борисов да се откаже и от двете си депутатски квоти в София-25 и в Пловдив. Част от членовете на комисията, вкл. говорителят й Цветозар Томов, настояваха да се прекрати практиката на освобождаване на новоизбрани депутати още преди свикването на парламента.

Задължението за полагане на клетва обаче щеше да постави в несъвместимост току-що избрания кмет на Благоевград Илко Стоянов, който паралелно беше избран и за депутат от "Има такъв народ".

По информация на "Сега" късно вечерта ЦИК е прегласувала в намален състав решението си и е допуснала оттеглянето на четирима депутати - Бойко Борисов и Григор Горчев (ГЕРБ), Илко Стоянов (ИТН), Николай Колев (ДПС).


Бившият премиер Бойко Борисов е призован за разпит на 15 юли в ГД "Национална полиция". Причината за повикването му не е публично обявена, но се предполага, че е свързана с подновеното разследване в МВР за предполагаемо сплашване на свидетел срещу бившия земеделски министър на ГЕРБ Мирослав Найденов от страна на Борисов. Твърдения за връзка между председателя на ГЕРБ и този случай бяха направени малко преди изборите от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, а междувременно бяха повикани на разпит бивши прокурори.

Междувременно ГЕРБ реши да организира протест "Всички гербери с Бойко на разпит" и ще се съберат пред ГДНП в 9:30 ч. в четвъртък, за да "спасим демокрацията и да покажем, че сме силни и единни".


Нова документална книга, посветена на последната година на Доналд Тръмп като президент, свидетелства за опасенията на най-високопоставения военен ръководител в САЩ - ген. Майк Мили - от евентуален преврат от страна на Тръмп и обкръжението му след изборите на 3 ноември 2020.

Ген. Мили е ръководител на Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ. Според книгата на журналистите от Washington Post Карол Леониг и Филип Рукър, Мили и останалите началници в армията са обсъждали план да подадат оставки един по един, но да не изпълняват заповеди от страна на Тръмп, които биха счели за незаконни, опасни или необмислени.

Мили е споделял пред свои колеги, приятели и членове на Конгреса, че се опасява от преврат, който армията, ЦРУ и ФБР няма да позволят да се осъществи. Той е определял бившия президент като "класически авторитарен лидер, който няма какво да губи" и е виждал прилики между ранната реторика на Хитлер и твърденията на Тръмп, че изборната победа му е открадната.


84 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България при 13 968 направени теста. Броят на активните случаи става 7542, оздравелите за последното денонощие са 361.

727 са пациентите, приети на лечение в болница, а 94 от тях са в интензивни отделения. Четирима души с Covid-19 са починали.

Поставените дози от ваксини за последното денонощие са само 12 034. Напълно имунизираните граждани са 862 664.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024