Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите между партиите и коалициите в 45-ото Народно събрание. От заседанието, което приключи час след полунощ, стана ясно, че мандатите са следните:

ГЕРБ-СДС - 75 мандата
"Има такъв народ" - 51 мандата
БСП - 43 мандата
ДПС - 30 мандата
"Демократична България" - 27 мандата
"Изправи се! Мутри вън!" - 14 мандата

Първа политическа сила е ГЕРБ с 25.8%. Второто място със 17,4% е за партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". БСП заема трета позиция с 14.79 на сто. Следват ДПС с 10.36%, „Демократична България“ с 9.31 на сто и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" – 4.65%.

По многомандатнирайони ГЕРБ печели най-много места от Варна – 5, както и по 4 от Благоевград, Бургас, 23-ти и 25-и район в София-град.

Партията на Слави Трифонов излъчва най-много народни представители също от Варна – 4, и по трима от Бургас, Стара Загора и 25-и софийски МИР.

БСП получава най-много депутати от Пловдивска област – 3, и по двама от други 10 района.

ДПС – 3 от Кърджали и по двама от Разград, Търговище, Шумен и още две области.

„Демократична България“ вкарва 6 депутати от 23-ти МИР в София, 4 – от 24-ти столичен и 3 от 25-и.

„Изправи се! Мутри вън!“ има по двама депутати от Бургас и от 25-и софийски МИР, но също и един от Кърджали.

Резултатите показват, че ГЕРБ имат с 20 места по-малко, отколкото в предишния парламент. Само ДПС ще има повече депутати (26 в предишното НС). 

Гласували са 3 334 283 избиратели от обявените близо 6,8 млн., които имат право на глас. Недействителните гласове („Не подкрепям никого“) са малко над 47 749, а избирателната активност – 50,61%. 

С хартиена бюлетина са гласували 2 544 270 души, а много по-малък е броят на хората, подали гласа си чрез машина - 789 923.


ЦИК прие молбата на премиера Бойко Борисов да бъде заличен от списъка на избраните народни представители и в двата многомандатни района, в които беше избран - в 25 МИР в София и в Пловдив-град.

Заличени са още имената на 7 депутати, които са подали молби до комисията, че не желаят да стават народни представители. Това са Искра Михайлова, Десислава Тодорова, Каролина Кьолер, Хасан Азис, Ресми Мехмед и Николай Колев от ДПС, както и Павлин Ганчев от ГЕРБ.


Новите случаи на Covid-19 в България са 2957, а броят на положителните тестове спрямо направените проби е около 18,3 на сто.

Броят на починалите с доказан коронавирус обаче остава висок – 136 души са загубили битката с инфекцията, а жертвите от началото на пандемията станаха 14 170.

Оздравелите все пак са повече от заразените през последното денонощие – над 3300, но активните случаи остават повече от 71 хиляди.

В болници се лекуват 10 404 пациенти с коронавирус. От тях 813 са в интензивни отделения заради тежко състояние, което е ръст спрямо предходния ден (под 800).

Ваксинациите продължават с над 19 хиляди поставени дози. Повече от 552 хиляди души са получили поне една доза от препаратите срещу Covid, а напълно имунизирани са 110 077 от тях (около 1,57% от населението).


Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск за конфискация срещу евродепутата Елена Йончева. Според в. „Сега“ става въпрос за 158 хиляди лева. За тях водената от Сотир Цацаров комисия твърди в исковата си молба, че са изтеглени от Йончева на каса или от банкомат от КТБ в периода 2012-2014 г.

Исковата молба е внесена на 17 март. Производството следва повдигнатото ѝ обвинение през 2019 за пране на пари. Оттогава насам тече процедура имунитетът ѝ да бъде свален от Европейския парламент.

Йончева отрича обвиненията и казва, че те са „политическа поръчка“ заради разкритията ѝ и работата ѝ като депутат. Името ѝ се появи в изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов от миналата година, в които казва, че ще направи всичко, за да може Йончева „да изгори“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си