Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 3983, става ясно от справката на единната информационна система. 

Направените PCR тестове са 9786, като новите позитивни проби при тях са 40%

Расте броят на жертвите от епидемията в България - 129 души с потвърдена Covid-инфекция са починали през последния ден. Увеличава се обаче и броят на хората, вписани като излекувани - 1061 за денонощие. 

В болница се лекуват почти 6000 души, 383 от които са в интензивни отделения. 

Данни за смъртността на дневна база спрямо 1 000 000 души от населението показват, че на 20 ноември България е излязла на първо място с най-много починали на глава от населението сред страните-членки на ЕС. Според данните на ECDC за 14-дневен период страната все още е на трето място. 


В Турция влезе в сила частична забрана за излизането от вкъщи през уикендите. 

Новата мярка въвежда вечерен час от 20:00 ч. в събота до 10:00 ч. в неделя и от 20:00 ч. в неделя до 05:00 ч. в понеделник.

Работното време на всички търговски центрове, магазини за хранителни стоки и фризьорски салони няма да може да продължава след 20:00 ч. Затварят се кина, концертни зали, театри и спортни салони, ресторантите няма да работят с клиенти на място, а ще могат да предлагат или доставят храна за вкъщи. 

Въвеждат се и два отделни потока за гражданите над 65 г. и под 20 г. По-възрастните турци ще могат да излизат навън между 10 и 13 ч. през деня, а най-младите - между 13 и 16. 


Най-големият син на Доналд Тръмп - Доналд-джуниър - е дал положителна проба за Covid-19. 42-годишният мъж се е самоизолирал в ловната си хижа в резултат на инфекцията. 

До момента той не проявява симптоми на заболяване и спазва всички медицински препоръки се казва в съобщение по случая. 

Той е вторият син на американския президент, който се заразява с коронавирус в последните два месеца след 14-годишният Барън. Синът на Доналд и Мелания Тръмп прекара инфекцията заедно с родителите си в началото на октомври. 


Шампионът от Formula 1 Люис Хамилтън е изгубил дело срещу компанията за производство на часовници Hamilton Watch (част от Swatch Group). 

Службата за защита на интелектуалната собственост на ЕС е отказала да признае претенциите на състезателя, който твърди, че компанията нарушила търговското законодателство, защото използвала фамилното му име. 

Малтийската фирма 44IP, която се занимава със защита на запазените му права, води делото от 2017 г. срещу швейцарската компания, след като тя запазва търговската марка "Хамилтън" в цяла Европа. 

В решението се казва, че Люис Хамилтън няма естествени права върху фамилното си име, а производителят на часовници съществува от 1892 г. ("още преди раждането на "Люис Хамилтън" като личност") и не може да се каже, че е действал злоумишлено, запазвайки марката, с която е известен. 

44IP ще трябва да плати 893 паунда на Hamilton за разноски по случая. 


В България отбелязваме Деня на християнското семейство на 21 ноември - православната църква чества този ден като Въведение Богородично или посвещението на Дева Мария на служба на Бога с въвеждането й в храма Господен в Йерусалим. 

На този ден Църквата призовава семействата да предадат на своите деца познания за православието.

В събота се навършват и 120 г. от създаването на Университетската болница за спешна медицина "Пирогов" в София. Открита е през 1900 г. и отначало работи като Болница на Червения кръст. 

 

Прочети